BIM fra første skitse…

BIM fra første skitse For arkitekterne hos Danielsen Architecture er BIM en helt naturlig måde at arbejde på. De implementerede nemlig ’Bygnings Informations Modeller’ som arbejdsmetode for mere end 20 år siden, og bortset fra en smule Sketchup-modeller sideløbende med BIM-projektets opstart, foregår alt arbejde udelukkende i BIM.

Tegnestuen er moderne indrettet, lokalerne er lyse og luftige, og så ligger de i hjertet af København. Hér sidder lidt mere end 20 medarbejdere. De fleste er arkitekter, en håndfuld er bygningskonstruktører og en lille gruppe på fire personer er dedikeret til space-planning, som er indretning af kontorlokaler.

Med mange store projekter i porteføljen – de mest kendte er indenrigsterminalen i Københavns Lufthavn og Metropolis i Københavns Sydhavn – er der travlt på tegnestuen. De fleste projekter er boliger i Danmark, men tegnestuen arbejder også på erhvervsprojekter og internationale projekter i Norge og Sverige.

Skærmbillede 2014-02-07 kl. 15.12.15

Metropolis (tv.) og Forbindelsesfingeren i Københavns Lufthavn (th.)

Det er ofte de samme bygherrer der kommer igen, og én af de aktive sager på tegnestuen lige nu, er netop et renoveringsprojekt i en erhvervsejendom i Strandgade på Christianshavn for C.W. Obel Ejendomme. En bevaringsværdig bygning, hvor det meste af interiøret fjernes, nye elevatorer etableres og nye kontorlandskaber opføres.

“Alle projekter kører i 3D, og vi er rigtig glade for ArchiCAD’s renoveringsværktøj”

Selv om det er et renoveringsprojekt, skitseres og projekteres det i BIM. Da Danielsen Architecture bruger ArchiCAD som BIM-værktøj på alle projekter, er renoveringsværktøjet vigtigt, for at kunne tegne projektet effektivt. »Alle projekter kører i 3D, og vi er rigtig glade for ArchiCAD’s renoveringsværktøj,« udtaler Christian Hellstrøm, der er BIM-ansvarlig på tegnestuen. Han fortsættter: »Vi er ellers ikke altid så gode til at udnytte al den automatik, der ligger i ArchiCAD.« Det hænger bl.a. sammen med, at tegnestuen ikke ønsker at påtage sig andre opgaver end hvad der typisk er en del af arkitektens ydelser. »Hvis vi pludselig leverer mængder, energiberegninger og lignende er vi også ansvarlige for at det hele er korrekt, og vi har det fint med at overlade det ansvar til entreprenøren og de andre rådgivere,« siger Hellstrøm. Det er i god tråd med en snusfornuftig tilgang til BIM, hvor det “bare” er et værktøj til at lade arkitekten skabe sine projekter på den mest effektive måde.

Skærmbillede 2014-02-07 kl. 15.12.23

To illustrationer af Halfdansgade

Derfor bruges ArchiCAD også fra de første skitser på projektet, men ofte laves der sideløbende en model i Sketchup, fordi programmet er så hurtigt til at lave præsentable skitsemodeller, »Men med de nye Morph-funktioner i ArchiCAD 17, tror jeg Sketchup ryger ud,« fortæller Hellstrøm. Han referer til, at Morph-værktøjet i ArchiCAD 17 automatisk snapper til etagehøjder og at man kan udregne etagemeter direkte fra ét volumen på tværs af flere etager. Kun at modellere i ArchiCAD, vil blandt andet gøre det lettere at dele modellen mellem flere medarbejdere og overdrage den til en anden afdeling, når projektet for eksempel skifter fase.

“Men med de nye Morph-funktioner i ArchiCAD 17, tror jeg Sketchup ryger ud”

Også når projektet skal deles med andre rådgivere, er det en fordel at have alle informationer i én model. Det er dog oftest 2D DWG-tegninger der ønskes fra medrådgiverne. Til spørgsmålet om det giver problemer at udveksle BIM-projektet til andre programmer end ArchiCAD svarer Hellstrøm: »Vi har aldrig problemer med at levere de fil-formater vi bliver spurgt om.« Det dækker over, at tegnestuen i enkelte tilfælde har eksporteret IFC-filer, men oftest er det 2D-CAD og 3D-geometri der efterspørges, da der er mange der stadig ikke arbejder fuldt ud med BIM.

»Det kunne være sjovt at deltage i et projekt, hvor man vil drage større nytte af BIM-konceptets muligheder i et tværfagligt samarbejde, men vi mangler de helt store projekter, hvor alle parterne teknisk set er mere modne,« udtaler Christian Hellstrøm. Han antyder igen en svag frustration over alle de muligheder der er indenfor rækkevidde, men som der sjældent er ressourcer til at lære at udnytte.

Skærmbillede 2014-02-07 kl. 15.12.32

To illustrationer af Islandsbrygge

Det er netop også årsagen til, at Sketchup ikke er helt udryddet endnu. I de første skitsefaser kører ArchiCAD-modellen med Zones og Morph, mens Sketchup og Photoshop leverer et overraskende hurtigt resultat til visualiseringer. Sketchup er også det foretrukne værktøj hos de nyuddannede arkitekter, der ikke stifter bekendtskab med BIM under uddannelsen. Når det kommer til BIM og den indbyggede automatik, er det hovedsageligt arealudtræk tegnestuen udnytter.

“Nogle er bedre end andre til at udnytte automatikken, men vi har masser af plads til at gro med ArchiCAD”

Det sværeste ved at arbejde med BIM er, at der næsten er en ny metode for modellens struktur for hvert enkelt projekt. »Vi mangler en fælles struktur, så vi lettere kan arbejde på hinandens modeller. Nogle er bedre end andre til at udnytte automatikken, men vi har masser af plads til at gro med ArchiCAD,« siger Hellstrøm. Ligesom mange andre programmer, kan ArchiCAD væsentligt mere end de fleste udnytter, men hos Danielsen Architecture drager de stor fordel af at have brugt det samme program i mere end 20 år!

Når en tegnestue benytter BIM, har de også brug for en ildsjæl, der er “med på beatet”, for at sikre, at de udnytter mest muligt af det potentiale BIM besidder. »Værktøjerne er blevet så fyldestgørende for projektet, at der er brug for nogen, til at håndtere programmerne. Især i modsætning til 2D-CAD, hvor det bare var streger man tegnede,« mener Christian Hellstrøm, der, lidt bittert, tilføjer: »De nye vil have en direkte tilgang til programmerne. Det skal bare være nemt! Men BIM er meget kompliceret.« Dog kan han samtidig sagtens se styrken ved ArchiCAD. De nyuddannede arkitekter lærer det nemlig, i modsætning til BIM, lynhurtigt.

Hvis du vil vide mere om Danielsen Architecture, kan du finde deres hjemmeside hér >>

 • BIM-udddannelse for projektledere…

  De fleste uddannelser i BIM er enten undervisning i brugen af et specifikt program eller brede IKT-lederuddannelser. Nu introducerer BIM Equity en ny uddannelse, specifik til projektledere på tegnestuer, hvor man bruger BIM og ArchiCAD. Formålet er, at give et indblik i hvad man kan med BIM i ArchiCAD, fra skitsering og visualisering over “hardcore”… Se indlæg

 • Videoer og anden ballade…

  Hos BIM Equity arbejder vi målrettet på, at få BIM til at give værdi i byggebranchen. Det lyder jo som en “no brainer”, men der er virkelig mange steder, hvor BIM i sig selv ikke giver overskud på bundlinien. – Det er ikke godt nok! Når vi kigger hos arkitekterne – hvor implementeringen af BIM… Se indlæg

 • Gratis BIM-workshops…

  Der er en kæmpe revolution i gang på tegnestuerne i øjeblikket, hvor gamle arbejdsmetoder udskiftes med nye. Kombinationen af 2D-CAD og 3D-modeller udskiftes med objekt-baserede BIM-værktøjer, hvor medarbejderne kan arbejde tætte sammen, mens de designer deres projekter og “hælder” information ind i modellen. Men der er mange måder at komme fra den gamle verden til… Se indlæg

 • Pilotprojekter…

  BIM er jo løftet om, at man pludselig kan skabe bedre projekter, hurtigere, med mindre bemanding og væsentlig færre fejl. Samtidig kan man med BIM sælge merydelser, som visualiseringer, mængdeudtræk, kollisionskontrol og kvalitetssikring, nu hvor udvekslingen mellem fagrådgiverne kører på skinner. Men mange oplever, at når de først kommer i gang med BIM, er det… Se indlæg

 • BIG Ideas hos BIMaarhus

  BIMaarhus har for nyligt afhold et netværksmøde hos Arkitema, hvor Jakob Andreassen fra BIG, præsenterede tegnestuen og deres tilgang til BIM. Der var et kæmpe fremmøde og kantinen var helt fuld, da Jakob viste typiske projekter og “punch lines”, som beskrivelsen af BIGs arkitektur som værende “ikke revolution, men evolution”, baseret på at Darwins forskning ikke… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *