BIM Server Backup…

BIM handler jo om samarbejde og om at dele viden mellem medarbejdere og parter på et byggeprojekt. BIM samler alle informationer ét sted og for at flere kan tilgå og redigere 3D-model, tegninger og andre informationer samtidig kræver det et samarbejds-system. GRAPHISOFTs bud på dette hedder – meget kreativt – Teamwork og rygraden i Teamwork er BIM Server eller BIMcloud. BIM Server er en gratis del af ARCHICAD og installeres på virksomhedens server, mens BIMcloud er en lidt mere avanceret løsning, som er optimeret til at blive installeret på store “Hosted Cloud”-løninger, f.eks. hos Amazon, Microsft Azure eller Rackspace.

Screen-Shot-2015-07-23-at-15.31.25

Med BIM Server/BIMcloud ligger projekt-data på en fæles server, men kopieres lokalt til ens computer, første gang man arbejder på projektet. Derefter sendes kun ændringer over netværket, hvilket gør det hurtigt at arbejde mange sammen over store fysiske afstande på selv store, komplekse projekter. Men reserverer på forhånd de dele af projektet, man ønsker at redigere, og frigiver objekterne igen, når man er færdig. Dette kan virke lidt omstændigt, men er en enorm fordel for projektes workflow i forhold til at arbejde fil-baseret, hvor en fil kun kan redigeres af én person af gangen og i forhold til f.eks. Revit Server, som hele tiden sender store mængder data over netværket, hvilket i praksis betyder, at man skal have et super-hurtigt netværk, hvor alle der arbejder på projektet, fysisk skal være placeret relativt tæt på hinanden. Med BIM Server/BIMcloud, er netværkshastighed og afstand ikke et problem.

Skærmbillede 2015-07-27 kl. 01.33.18

En af fordelene ved at arbejde på BIM Server eller BIMcloud er, de mange muligeheder for at tage backup af projektets data. Dette sker i en række forskellige niveauer:

 • Der gemmes hele tiden en lokal kopi af hver ændring der sker på ens egen computer, så hvis computeren f.eks. crasher. Starter ARCHICAD projektet hvor du sidst ændrede det, næste gang projektet åbnes. Det er dog kun det sidste projekt er er ændret, der åbnes, hvis man har haft flere projekter åbne på samme tid.
 • BIM Server/BIMcloud sættes op så den automatisk gemmer et forudbestemt antal backups med et forudbestemt interval. Det kan f.eks. være at den tager en backup hver 3. time og gemmer de seneste 20 backups, hvilket giver mulighed for at “rulle tiden tilbage”, hvis en medarbejder laver fejl i projektet, og man opdager det flere dage efter.
 • Parallelt med de automatiske backups, kan BIM Server/BIMcloud sættes til at lave PLN-backup med et forudbestemt interval og gemme et forudbestemt antal PLN-filer. Ofte sættes intervallet til 1 backup om dagen, og gemme 10 versioner. Det smarte ved denne type backup er, at man kan åbne PLN-filerne i ARCHICAD uden at resten af projektet “rulles tilbage”. Det kan også være praktisk, hvis hele serveren er ødelagt eller stjålet, og det vil tage flere dage før en ny server er på plads. Så kan man arbejde med hver sin PLN-fil i mellemtiden.
 • Over disse tre backup-niveauer er en generel backup af virksomhedens server. Den skal selvfølgelig tage backup af BIM Server/BIMclouds backup-filer, måske både til en lokal backup (i tilfælde af serveren går ned og hurtigt skal op at køre igen) og til en backup udenfor bygningen (f.eks. online backup), i tilfælde af tyveri, brand, vandskade, m.v.

I forhold til sikkerhed har BIM Serveren også en slags præventiv sikkerhedssystem, bestående af log-filer (man kan se hvem, der har gjort hvad) og rettighedsstyring (man kan bestemme hvem der må kunne gøre hvad). Især BIMcloud, har integration til virksomhedens burgere (via LDAP og Active Directory), så man let kan gruppere brugerne og give dem rettigheder for en hel gruppe af gangen.

Skærmbillede 2015-07-27 kl. 01.33.10

Det er smart at have en ekstra backup af serverens styresystem og indstillinger, samt BIM Server/BIMclouds indstillinger. Så man let kan opsætte en ny server uden at skulle taste alle brugerne ind, med navn, email, login, password, rettigheder, o.s.v.

Det gælder om, at have maksimal sikkerhed, men uden at det kommer i vejen for arbejdet eller kræver at man selv husker at tage backup, for resultatet af begge dele bliver, at man ikke lige får taget backup i dag, men venter til i morgen. Backup skal foregå automatisk!

Læs mere om GRAPHISOFTs råd om backup af BIM-server hér >>

 • Identitetsskabende arkitektur vinder “Lille Arne”

  Lejerbo har modtaget prisen “Lille Arne”, for at skabe rum for liv og god arkitektur gennem 65 almennyttige familieboliger på Dortheavej i Københavns NV. Prisen uddeles af Arkitektforeningen i København og er opkaldt efter vores store, danske stjernearkitekt, Arne Jakobsen, inden begrebet blev til “Rockstar Architechts”. Læs mere om uddelingen af Året Arne og Lille… Se indlæg

 • ARTIKEL: BYGHERRER TABER STORE BELØB PÅ MANGLENDE DRIFTSDATA

  Årets første udgave af Teknik og Miljø bringer en artikel af initiativtagerne til Bygherreportalen om, hvordan bygherrer kan optimere drift og vedligehold ved at fokusere på strukturerede digitale data. Langt hovedparten af en bygnings samlede omkostninger stammer fra drift og vedligehold. Det betyder også, at der er mange penge at spare ved at effektivisere driften… Se indlæg

 • INTERNATIONALE EKSPERTER, PROJEKTPRÆSENTATIONER OG VIRTUAL REALITY – NORDIC BIM ACADEMY

  20. – 22. marts afholder Nohrcon, BIM Equity og buildingSMART den anden udgave af Nordic BIM Academy. I løbet af tre dage deler internationale og danske eksperter ud af deres erfaringer og viden om BIM og digitaliseringen af byggeriet. Nordic BIM Academy er tre dage fyldt med studieture,”Build Copenhagen Live”-konkurrence, “OpenBIM in Action”, samt virksomheds-… Se indlæg

 • BIM EQUITY VR BLIVER EPIITO

  BIM Equity VR bliver til Epiito. Målsætningen for Epiito er at levere digitale prototyper og VR-løsninger indenfor byggeri, healthcare og til industrien – både i Norden, Europa og Mellemøsten. De første internationale kontrakter er allerede underskrevet. Efter at have solgt VR Studios til Nyt Aalborg Universitets Hospital, Nyt Hospital Nordsjælland, et norsk hospitalsprojekt, en mellemstor… Se indlæg

 • Tilmeld dig Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018

  Den 20. – 22 marts starter den internationale konference Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018, hvor du kan blive klogere på hvordan man optimerer tværfagligt samarbejde i byggebranchen via digitale værktøjer. Betyder det BIM? Ja, det betyder BIM, men med fokus på process og udveksling af viden på tværs af fag-discipliner og softwareplatforme, fremfor at… Se indlæg

 • Gratis opgradering til Artlantis

  Artlantis er er visualiseringsprogram, som udmærker sig ved at lave super flotte renders, være nemt at bruge, med stort bibliotek af “staffage” (planter, mennesker, transportmidler, møbler, m.v.), virker til både Mac og Windows, har plugins til bl.a. Revit, ARCHICAD og Sketchup og koster næsten ingenting. – Nævnte jeg, at det laver super flotte renders?!? Nå,… Se indlæg

 • Bibliotek med ekstra overflader…

  Som del af serviceaftalen på ARCHICAD får man adgang til et bibliotek med mere end 500 materialer til rendering, såkaldte “texture maps”, som giver mulighed for at tilrette sine visualiseringer med retvisende materialer, uden at skulle opbygge hvert materiale fra bunden. Materialerne i biblioteket har “bump maps”, som giver en virkning af relief i bl.a…. Se indlæg

 • BIM EQUITY ØNSKER ALLE EN GLÆDELIG JUL OG ET GODT NYTÅR

  Vi takker vores kunder og samarbejdspartnere for et godt 2017, hvor endnu flere af byggeriets aktører fik øjnene op for BIM som en integreret del af byggeriets digitale udvikling. De varmeste jule- og nytårshilsner fra alle os hos BIM Equity – vi ses i 2018.

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *