IFC fra ArchiCAD til Revit…

Åh nej! Dét-dér IFC-format virker jo ikke, så hvordan får vi modeller fra f.eks. ArchiCAD ind i Revit???

Dét-dér IFC-format. Den foragt der ligger i “dét-dér” svarer til, når ens forældre altid kaldte ens kæreste for “hende-dér-Maria”. – Det er noget vi alle har været ude for, ikke?!?

Nå, men foragt hænger jo ofte sammen med angst, og hvad er bedre til at fjerne angst end oplysning? Hér kommer OBI: Oplysninger til Borgerne om IFC.

Snap 2013-09-27 at 14.12.45

Som en test af noget der næsten burde gå galt, modellerer vi en BIM-model i ArchiCAD med skrå vægge og skrå bjælker. Samtidig modellerer vi en reference-model med lodrette vægge og vandret bjælke, for at kunne se hvad der går galt. Herover kan man se, at modellen som forventet kommer fejlfrit ind i Solibri Model Checker.

Hvad hvad så med IFC-klassens slemme dreng, Revit!?! Jo, Revit 2014 er jo med de to gratis IFC Add-ons fra Autodesk, faktisk rigtig god til at arbejde med IFC-formatet, så vi snyder og benytter Revit 2013 – UDEN NOGEN ADD-ONS! Børn, prøv ikke dette derhjemme.

Revit 2013 er jo stadig i brug i mange – især større – firmaer, hvor man endnu ikke har gennemtestet Revit 2014 Da man i Revit ikke kan gemme til ældre versioner af Revit, er det jo ikke lige noget man implementerer for sjov…

Nå, men nu tilbage til testen. Vi har allieret os med en ægte Revit-ekspert der er ved at afslutte sin uddannelse i Bygningsinformatik på Aalborg Universitet, Nikolaj Stephansen, som vil udføre det farlige forsøg. – Og hér kommer resultatet:

til thomas

Modellen bliver åbnet i Revit uden problemer! Der dog en lille anmærkning ved væggenes samlinger, der ikke “smelter” helt sammen i hjørnerne hverken på lodrette eller skrå vægge, men det er småting. Nikolaj udtaler:

“Jeg har forsøgt at “loade” IFC-modellen ind i Revit 2013, uden brug af GRAPHISOFT’s plugin, det fungerede fint. De skrå vægge, bjælker og søljer er skrå, og vægge vises som “walls”, søjler som “columns”, og bjælker som “structural framing”, så hér er der heller ingen problemer.

Yderligere var der ingen problemer med brug af “Improved Import”-plugin’et fra GRAPHISOFT, den “improvede” dog hverken “Constructions Grids”, eller “Structural Floors”, men skabte alene “listing parameters”. – Ellers var modellen magen til den der var importeret uden brug af “Improved Import”-plugin.”

Så nu kan vi alle ånde lette op, og glæde os over en ny Verden, hvor vi alle kan dele viden om byggeriet og samtidig benytte de BIM-programmer, vi synes bedst støtter vores fag-kompetencer. Ære være IFC-formatet!

 • GRATIS WEBINAR – ARCHICAD SOM DESIGNVÆRKTØJ

  Fredag d. 22 juni kl. 13 afholder BIM Equity gratis webinar med fokus på BIM som designværktøj for bygnings-, landskabs- og indretningsarkitekter. Design er lig arkitekternes frihed til at afprøve, teste og løbende forbedre deres visioner. Derfor er et BIM-værktøj, der forstår og understøtter arkitekternes arbejdsprocesser gennem hele workflowet — også i de helt tidlige… Se indlæg

 • BYGHERRERNES FORNEMMELSER FOR (BIM)-STANDARDER #3 — Molio

  I vores interviewrække om bygherrernes foretrukne filformater giver vi denne gang ordet til Christian Lerche, Direktør med ansvar for udvikling og produktion i Molio. Som en del af deres IKT-aftaler stiller bygherrerne krav om filformater, når de modtager BIM-modeller. Kravet om fil-formater har en række konsekvenser for rådgivere, entreprenører og ikke mindst bygherrerne selv. Det… Se indlæg

 • GRATIS WEBINAR – ARCHICAD SOM DESIGNVÆRKTØJ

    Fredag d. 22 juni kl. 13 afholder BIM Equity gratis webinar med fokus på ARCHICAD som designværktøj for bygnings-, landskabs- og indretningsarkitekter. Design er lig arkitekternes frihed til at afprøve, teste og løbende forbedre deres visioner. Derfor er et BIM-værktøj, der forstår og understøtter arkitekternes arbejdsprocesser gennem hele workflowet — også i de helt… Se indlæg

 • BYGHERRERNES FORNEMMELSER FOR (BIM)-STANDARDER #2 — KØBENHAVNS LUFTHAVNE

  Bygherrerne stiller som en del af deres IKT-aftaler krav om filformater, når de modtager BIM-modeller. Kravet om fil-formater har en række konsekvenser for rådgivere, entreprenører og ikke mindst bygherrerne selv. Det handler blandt andet om samarbejde på tværs af faggrænser, muligheden for alle involverede at vælge den mest hensigtsmæssige software og på længere sigt –… Se indlæg

 • ARCHICAD 22 er på vej!

  Hvert år kommer der en ny version af ARCHICAD, og hvert år fokuserer GRAPHISOFT på de samme 4 kerneområder for udviklingen: ARCHITECTURE INTUITIVENESS PERFORMANCE INTEROPERABILITY På godt dansk betyder det fokus på arkitektur, at programmet er nemt og intuitivt, at det reagerer hurtigt selv med store, komplekse projekter, samt at det er let at udveksle… Se indlæg

 • BYGHERRERNES FORNEMMELSER FOR (BIM)-STANDARDER #1 – DTU CAMPUS SERVICE

  Som en del af deres IKT-aftaler stiller bygherrer krav om fil-formater, når de modtager BIM-modeller. Kravstillelse har en række konsekvenser for rådgivere, entreprenører og ikke mindst bygherrerne selv. Det handler blandt andet om samarbejde på tværs af faggrænser, muligheden til at vælge den mest hensigtsmæssige software for alle involverede – og på længere sigt: ejerskab… Se indlæg

 • Design og modellering er IKKE det samme #1

  Kan man skitsere og designe i BIM? Svaret på det spørgsmål skal bl.a. findes i at definere hvad designprocessen indeholder. Skitsering og design er en iterativ process, hvor man gennem en række forskellige forsøg afprøver og analyserer, mens man tegner og modellerer. Tegningen er et hjælpende redskab for at styre arkitektens process og ikke bare… Se indlæg

 • Skitsering i BIM giver smukke tegninger…

  Jeg sad for nyligt til et møde med en flok BIM-managere fra de større danske tegnestuer, hvor samtalen kom ind på “pæne tegninger”. Nogle syntes at der var for meget fokus på om tegningerne nu også var pæne. Det er ofte BIM-stærke bygningskonstruktører, som ærger sig over arkitekter uden BIM-kompetencer lægger så meget vægt på… Se indlæg

2 kommentarer

Leave a Comment
 • fhol

  GRAPHISOFTs fine “Improved Import “plug-in ændrer ikke på geometrien i overførslen, så det er lige meget med at installere den, hvis man interesserer sig for geometrien alene.

  Hvis man skal importere IFC-modeller til Revit, er der ikke andet at gøre end at holde vejret og pt. er vægges sammenføjning det eneste problem, vi bøvler med. Autodesk og andre open source udviklere udvikler alene add-ins til eksport fra Revit.

  Nobody´s perfect og ArchiCAD 17 har en mindre bug mht til dørhuller, der ikke eksporteres rigtigt. Det rettes sikkert i næste hotfix.

  Hvis man forholder sig til virkeligheden, ved branchen ikke at IFC alene er klassifikation og hvis der er problemer, er det IFC der får skylden…som du rigtigt skriver.

 • Morten G. Bilde

  Så er der jo ingen undskyldninger for ikke at udveksle via IFC længere.

  Det kunne være ret interessant at gentage testen med døre og vinduer i de skrå vægge. Det er min erfaring at det ofte er i de mere komplekse objekter, at udfordringerne opstår.

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *