IFC fra ArchiCAD til Revit…

Åh nej! Dét-dér IFC-format virker jo ikke, så hvordan får vi modeller fra f.eks. ArchiCAD ind i Revit???

Dét-dér IFC-format. Den foragt der ligger i “dét-dér” svarer til, når ens forældre altid kaldte ens kæreste for “hende-dér-Maria”. – Det er noget vi alle har været ude for, ikke?!?

Nå, men foragt hænger jo ofte sammen med angst, og hvad er bedre til at fjerne angst end oplysning? Hér kommer OBI: Oplysninger til Borgerne om IFC.

Snap 2013-09-27 at 14.12.45

Som en test af noget der næsten burde gå galt, modellerer vi en BIM-model i ArchiCAD med skrå vægge og skrå bjælker. Samtidig modellerer vi en reference-model med lodrette vægge og vandret bjælke, for at kunne se hvad der går galt. Herover kan man se, at modellen som forventet kommer fejlfrit ind i Solibri Model Checker.

Hvad hvad så med IFC-klassens slemme dreng, Revit!?! Jo, Revit 2014 er jo med de to gratis IFC Add-ons fra Autodesk, faktisk rigtig god til at arbejde med IFC-formatet, så vi snyder og benytter Revit 2013 – UDEN NOGEN ADD-ONS! Børn, prøv ikke dette derhjemme.

Revit 2013 er jo stadig i brug i mange – især større – firmaer, hvor man endnu ikke har gennemtestet Revit 2014 Da man i Revit ikke kan gemme til ældre versioner af Revit, er det jo ikke lige noget man implementerer for sjov…

Nå, men nu tilbage til testen. Vi har allieret os med en ægte Revit-ekspert der er ved at afslutte sin uddannelse i Bygningsinformatik på Aalborg Universitet, Nikolaj Stephansen, som vil udføre det farlige forsøg. – Og hér kommer resultatet:

til thomas

Modellen bliver åbnet i Revit uden problemer! Der dog en lille anmærkning ved væggenes samlinger, der ikke “smelter” helt sammen i hjørnerne hverken på lodrette eller skrå vægge, men det er småting. Nikolaj udtaler:

“Jeg har forsøgt at “loade” IFC-modellen ind i Revit 2013, uden brug af GRAPHISOFT’s plugin, det fungerede fint. De skrå vægge, bjælker og søljer er skrå, og vægge vises som “walls”, søjler som “columns”, og bjælker som “structural framing”, så hér er der heller ingen problemer.

Yderligere var der ingen problemer med brug af “Improved Import”-plugin’et fra GRAPHISOFT, den “improvede” dog hverken “Constructions Grids”, eller “Structural Floors”, men skabte alene “listing parameters”. – Ellers var modellen magen til den der var importeret uden brug af “Improved Import”-plugin.”

Så nu kan vi alle ånde lette op, og glæde os over en ny Verden, hvor vi alle kan dele viden om byggeriet og samtidig benytte de BIM-programmer, vi synes bedst støtter vores fag-kompetencer. Ære være IFC-formatet!

 • Tilmeld dig Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018

  Den 20. – 22 marts starter den internationale konference Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018, hvor du kan blive klogere på hvordan man optimerer tværfagligt samarbejde i byggebranchen via digitale værktøjer. Betyder det BIM? Ja, det betyder BIM, men med fokus på process og udveksling af viden på tværs af fag-discipliner og softwareplatforme, fremfor at… Se indlæg

 • Gratis opgradering til Artlantis

  Artlantis er er visualiseringsprogram, som udmærker sig ved at lave super flotte renders, være nemt at bruge, med stort bibliotek af “staffage” (planter, mennesker, transportmidler, møbler, m.v.), virker til både Mac og Windows, har plugins til bl.a. Revit, ARCHICAD og Sketchup og koster næsten ingenting. – Nævnte jeg, at det laver super flotte renders?!? Nå,… Se indlæg

 • Bibliotek med ekstra overflader…

  Som del af serviceaftalen på ARCHICAD får man adgang til et bibliotek med mere end 500 materialer til rendering, såkaldte “texture maps”, som giver mulighed for at tilrette sine visualiseringer med retvisende materialer, uden at skulle opbygge hvert materiale fra bunden. Materialerne i biblioteket har “bump maps”, som giver en virkning af relief i bl.a…. Se indlæg

 • BIM EQUITY ØNSKER ALLE EN GLÆDELIG JUL OG ET GODT NYTÅR

  Vi takker vores kunder og samarbejdspartnere for et godt 2017, hvor endnu flere af byggeriets aktører fik øjnene op for BIM som en integreret del af byggeriets digitale udvikling. De varmeste jule- og nytårshilsner fra alle os hos BIM Equity – vi ses i 2018.

 • Bluebeam gør PDF’er intelligente

  Bluebeam er et fantastisk værktøj til at gøre PDF’er mere anvendelige. Selv i en verden, hvor BIM handler om 3D-modellen og dens egenskaber, er 2D-tegninger stadig en grundlæggende del af byggeriet. Tegninger er let forståelige, lette at håndtere og indeholder en masse informationer, gemt i stregtykkelser, linietyper, skraveringer, farver, tekst, målekæder, revisionsskyer, tegningshoveder og meget… Se indlæg

 • arbejder du bim baseret

  Analyse: BIM og dets anvendelse i Danmark 2017

  BIM Equity har oktober 2017 foretaget en analyse af BIM og dets anvendelse i Danmark. Den kan på mange måder sammenlignes med den store BIM analyse vi foretog i 2016. Den kan du læse her>> I år har undersøgelsen  indeholdt måling på brugen af visualisering og Virtual Reality. Visualisering er blevet væsentligt mere tilgængeligt gennem… Se indlæg

 • Direkte udveksling af 3D-modeller mellem Revit og ARCHICAD

  Den amerikanske ARCHICAD-forhandler, BIM6x, har udgivet et gratis plugin til ARCHICAD, som gør det muligt at importere og eksportere filer direkte til Revit i RVT- eller RFA-format. Man kan læse mere om plugin’et og downloade direkte fra BIM6x’s hjemmeside >> Udover, at det helt åbenlyst gør det muligt at åbne Revit-filer i ARCHICAD, betyder det… Se indlæg

 • BYGHERREPORTALEN SIKRER BYGHERRER BRUGBARE DRIFTSDATA

  Drift og vedligehold udgør langt hovedparten af udgifterne i løbet af en bygnings samlede levetid. Selv små optimeringstiltag medfører store ressourcemæssige og procesorienterede besparelser. Derfor lancerer fm3.dk og BIM Equity nu bygherreportalen, der sikrer danske bygherrer brugbare data til drift og vedligehold ved at hjælpe dem med at stille de rigtige IKT- og BIM-krav, når… Se indlæg

2 kommentarer

Leave a Comment
 • fhol

  GRAPHISOFTs fine “Improved Import “plug-in ændrer ikke på geometrien i overførslen, så det er lige meget med at installere den, hvis man interesserer sig for geometrien alene.

  Hvis man skal importere IFC-modeller til Revit, er der ikke andet at gøre end at holde vejret og pt. er vægges sammenføjning det eneste problem, vi bøvler med. Autodesk og andre open source udviklere udvikler alene add-ins til eksport fra Revit.

  Nobody´s perfect og ArchiCAD 17 har en mindre bug mht til dørhuller, der ikke eksporteres rigtigt. Det rettes sikkert i næste hotfix.

  Hvis man forholder sig til virkeligheden, ved branchen ikke at IFC alene er klassifikation og hvis der er problemer, er det IFC der får skylden…som du rigtigt skriver.

 • Morten G. Bilde

  Så er der jo ingen undskyldninger for ikke at udveksle via IFC længere.

  Det kunne være ret interessant at gentage testen med døre og vinduer i de skrå vægge. Det er min erfaring at det ofte er i de mere komplekse objekter, at udfordringerne opstår.

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *