IFC fra ArchiCAD til Revit…

Åh nej! Dét-dér IFC-format virker jo ikke, så hvordan får vi modeller fra f.eks. ArchiCAD ind i Revit???

Dét-dér IFC-format. Den foragt der ligger i “dét-dér” svarer til, når ens forældre altid kaldte ens kæreste for “hende-dér-Maria”. – Det er noget vi alle har været ude for, ikke?!?

Nå, men foragt hænger jo ofte sammen med angst, og hvad er bedre til at fjerne angst end oplysning? Hér kommer OBI: Oplysninger til Borgerne om IFC.

Snap 2013-09-27 at 14.12.45

Som en test af noget der næsten burde gå galt, modellerer vi en BIM-model i ArchiCAD med skrå vægge og skrå bjælker. Samtidig modellerer vi en reference-model med lodrette vægge og vandret bjælke, for at kunne se hvad der går galt. Herover kan man se, at modellen som forventet kommer fejlfrit ind i Solibri Model Checker.

Hvad hvad så med IFC-klassens slemme dreng, Revit!?! Jo, Revit 2014 er jo med de to gratis IFC Add-ons fra Autodesk, faktisk rigtig god til at arbejde med IFC-formatet, så vi snyder og benytter Revit 2013 – UDEN NOGEN ADD-ONS! Børn, prøv ikke dette derhjemme.

Revit 2013 er jo stadig i brug i mange – især større – firmaer, hvor man endnu ikke har gennemtestet Revit 2014 Da man i Revit ikke kan gemme til ældre versioner af Revit, er det jo ikke lige noget man implementerer for sjov…

Nå, men nu tilbage til testen. Vi har allieret os med en ægte Revit-ekspert der er ved at afslutte sin uddannelse i Bygningsinformatik på Aalborg Universitet, Nikolaj Stephansen, som vil udføre det farlige forsøg. – Og hér kommer resultatet:

til thomas

Modellen bliver åbnet i Revit uden problemer! Der dog en lille anmærkning ved væggenes samlinger, der ikke “smelter” helt sammen i hjørnerne hverken på lodrette eller skrå vægge, men det er småting. Nikolaj udtaler:

“Jeg har forsøgt at “loade” IFC-modellen ind i Revit 2013, uden brug af GRAPHISOFT’s plugin, det fungerede fint. De skrå vægge, bjælker og søljer er skrå, og vægge vises som “walls”, søjler som “columns”, og bjælker som “structural framing”, så hér er der heller ingen problemer.

Yderligere var der ingen problemer med brug af “Improved Import”-plugin’et fra GRAPHISOFT, den “improvede” dog hverken “Constructions Grids”, eller “Structural Floors”, men skabte alene “listing parameters”. – Ellers var modellen magen til den der var importeret uden brug af “Improved Import”-plugin.”

Så nu kan vi alle ånde lette op, og glæde os over en ny Verden, hvor vi alle kan dele viden om byggeriet og samtidig benytte de BIM-programmer, vi synes bedst støtter vores fag-kompetencer. Ære være IFC-formatet!

 • Videoer og anden ballade…

  Hos BIM Equity arbejder vi målrettet på, at få BIM til at give værdi i byggebranchen. Det lyder jo som en “no brainer”, men der er virkelig mange steder, hvor BIM i sig selv ikke giver overskud på bundlinien. – Det er ikke godt nok! Når vi kigger hos arkitekterne – hvor implementeringen af BIM… Se indlæg

 • ArchiCAD og Scia Engineer får IFC-certificering…

  BIM er ikke bare en digital prototype af en bygning, men også den klart bedste samarbejdsplatform for udveksling af viden omkring byggeprojekter. Det eneste åbne fil-format, der kan udveksle BIM-data mellem forskellige BIM-programmer hedder IFC og er udviklet af den internationale forening BuildingSMART, som i Danmark er forenet med BIPS. Den seneste version af IFC-formatet,… Se indlæg

 • BIM-udddannelse for projektledere…

  De fleste uddannelser i BIM er enten undervisning i brugen af et specifikt program eller brede IKT-lederuddannelser. Nu introducerer BIM Equity en ny uddannelse, specifik til projektledere på tegnestuer, hvor man bruger BIM og ArchiCAD. Formålet er, at give et indblik i hvad man kan med BIM i ArchiCAD, fra skitsering og visualisering over “hardcore”… Se indlæg

 • BIM-implementering hos entreprenører…

  Vi har tidligere skrevet om hvordan CG Jensen, bruger ArchiCAD til at projektere større broprojekter i Danmark. – Læs artiklen hér. Danmark er jo ikke altid foregangsland for implementeringen af BIM, og dette gælder også blandt entreprenører. En af de helt store entreprenør-virksomheder i Verden, Mota-Engil Group, har også valgt at basere deres BIM-løsning på ArchiCAD…. Se indlæg

 • BIG Ideas hos BIMaarhus

  BIMaarhus har for nyligt afhold et netværksmøde hos Arkitema, hvor Jakob Andreassen fra BIG, præsenterede tegnestuen og deres tilgang til BIM. Der var et kæmpe fremmøde og kantinen var helt fuld, da Jakob viste typiske projekter og “punch lines”, som beskrivelsen af BIGs arkitektur som værende “ikke revolution, men evolution”, baseret på at Darwins forskning ikke… Se indlæg

2 kommentarer

Leave a Comment
 • fhol

  GRAPHISOFTs fine “Improved Import “plug-in ændrer ikke på geometrien i overførslen, så det er lige meget med at installere den, hvis man interesserer sig for geometrien alene.

  Hvis man skal importere IFC-modeller til Revit, er der ikke andet at gøre end at holde vejret og pt. er vægges sammenføjning det eneste problem, vi bøvler med. Autodesk og andre open source udviklere udvikler alene add-ins til eksport fra Revit.

  Nobody´s perfect og ArchiCAD 17 har en mindre bug mht til dørhuller, der ikke eksporteres rigtigt. Det rettes sikkert i næste hotfix.

  Hvis man forholder sig til virkeligheden, ved branchen ikke at IFC alene er klassifikation og hvis der er problemer, er det IFC der får skylden…som du rigtigt skriver.

 • Morten G. Bilde

  Så er der jo ingen undskyldninger for ikke at udveksle via IFC længere.

  Det kunne være ret interessant at gentage testen med døre og vinduer i de skrå vægge. Det er min erfaring at det ofte er i de mere komplekse objekter, at udfordringerne opstår.

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *