IFC fra ArchiCAD til Revit…

Åh nej! Dét-dér IFC-format virker jo ikke, så hvordan får vi modeller fra f.eks. ArchiCAD ind i Revit???

Dét-dér IFC-format. Den foragt der ligger i “dét-dér” svarer til, når ens forældre altid kaldte ens kæreste for “hende-dér-Maria”. – Det er noget vi alle har været ude for, ikke?!?

Nå, men foragt hænger jo ofte sammen med angst, og hvad er bedre til at fjerne angst end oplysning? Hér kommer OBI: Oplysninger til Borgerne om IFC.

Snap 2013-09-27 at 14.12.45

Som en test af noget der næsten burde gå galt, modellerer vi en BIM-model i ArchiCAD med skrå vægge og skrå bjælker. Samtidig modellerer vi en reference-model med lodrette vægge og vandret bjælke, for at kunne se hvad der går galt. Herover kan man se, at modellen som forventet kommer fejlfrit ind i Solibri Model Checker.

Hvad hvad så med IFC-klassens slemme dreng, Revit!?! Jo, Revit 2014 er jo med de to gratis IFC Add-ons fra Autodesk, faktisk rigtig god til at arbejde med IFC-formatet, så vi snyder og benytter Revit 2013 – UDEN NOGEN ADD-ONS! Børn, prøv ikke dette derhjemme.

Revit 2013 er jo stadig i brug i mange – især større – firmaer, hvor man endnu ikke har gennemtestet Revit 2014 Da man i Revit ikke kan gemme til ældre versioner af Revit, er det jo ikke lige noget man implementerer for sjov…

Nå, men nu tilbage til testen. Vi har allieret os med en ægte Revit-ekspert der er ved at afslutte sin uddannelse i Bygningsinformatik på Aalborg Universitet, Nikolaj Stephansen, som vil udføre det farlige forsøg. – Og hér kommer resultatet:

til thomas

Modellen bliver åbnet i Revit uden problemer! Der dog en lille anmærkning ved væggenes samlinger, der ikke “smelter” helt sammen i hjørnerne hverken på lodrette eller skrå vægge, men det er småting. Nikolaj udtaler:

“Jeg har forsøgt at “loade” IFC-modellen ind i Revit 2013, uden brug af GRAPHISOFT’s plugin, det fungerede fint. De skrå vægge, bjælker og søljer er skrå, og vægge vises som “walls”, søjler som “columns”, og bjælker som “structural framing”, så hér er der heller ingen problemer.

Yderligere var der ingen problemer med brug af “Improved Import”-plugin’et fra GRAPHISOFT, den “improvede” dog hverken “Constructions Grids”, eller “Structural Floors”, men skabte alene “listing parameters”. – Ellers var modellen magen til den der var importeret uden brug af “Improved Import”-plugin.”

Så nu kan vi alle ånde lette op, og glæde os over en ny Verden, hvor vi alle kan dele viden om byggeriet og samtidig benytte de BIM-programmer, vi synes bedst støtter vores fag-kompetencer. Ære være IFC-formatet!

 • ARCHICAD introduces dual monitor support, tabed views, uncropped perspective views and levels in 3D. – Back in 2015!

  Tiden går så stærkt og nogle gange er det godt at gøre et kort stop for at kigge tilbage. Tilbage til 2015 – det år hvor terrorister i Paris angriber Charlie Ebdo, hvor Lars Løkke danner regering alene med Venstre, hvor den første danske astronaut flyver ud i rummet og hvor ARCHICAD introducerer “tabbed views”,… Se indlæg

 • Klassifikation med CCS og BIM7AA

  Klassifikation handler om at tilføje struktur til BIM, så bygningsdelenes mængder f.eks. lettere kan kobles til tilbudslister eller drift/vedligehold-systemer. Vi har jo altid været vandt til at opdele bygningsdele i typer, som f.eks. vinduestype 1 og 2, og med et klassifikationssystem sikrer man at denne struktur følger en standard, som går igen på andre projekter…. Se indlæg

 • KONSULENTHJÆLP TIL TEGNESTUER

  Som noget nyt tilbyder BIM Equity nu konsulenthjælp til tegnestuer, som mangler en BIM Manager, en ARCHICAD-superbruger eller gerne vil have professionel hjælp til at få mest ud af deres BIM-arbejde. Ekstern BIM manager Thomas Graabæk, partner hos BIM Equity, fortæller om det nye tiltag: I forvejen er support en integreret del af vores ydelser,… Se indlæg

 • Den Digitale Energifals…

  Egernsund Tegl laver smukke håndstrøgne teglsten til feinschmeckere. Ønsker man et fuldmuret hus, men som også opfylder moderne energikrav, som f.eks. Passivhus-standarden, nul-energihuse, BE20, DGBN, m.v., så kan man være nødsaget til at have meget tykke vægge, for at få plads til den nødvendige isolering. Problemet ligger ofte omkring væggenes åbninger ved døre og vinduer,… Se indlæg

 • Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018

  I denne uge har Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018 været afholdt. Konferencen blev arrangeret i samarbejde mellem buildingSMART, NOHRCON og BIM Equity, med Trimble og GRAPHISOFT som strategiske sponsorer. Der var 143 deltagere til konferencen, og dertil ca. 50 studerende, som deltog i “Build Copenhagne Live”-konkurrencen. Første dag startede med velkomsttaler og kickoff på… Se indlæg

 • Identitetsskabende arkitektur vinder “Lille Arne”

  Lejerbo har modtaget prisen “Lille Arne”, for at skabe rum for liv og god arkitektur gennem 65 almennyttige familieboliger på Dortheavej i Københavns NV. Prisen uddeles af Arkitektforeningen i København og er opkaldt efter vores store, danske stjernearkitekt, Arne Jakobsen, inden begrebet blev til “Rockstar Architechts”. Læs mere om uddelingen af Året Arne og Lille… Se indlæg

 • ARTIKEL: BYGHERRER TABER STORE BELØB PÅ MANGLENDE DRIFTSDATA

  Årets første udgave af Teknik og Miljø bringer en artikel af initiativtagerne til Bygherreportalen om, hvordan bygherrer kan optimere drift og vedligehold ved at fokusere på strukturerede digitale data. Langt hovedparten af en bygnings samlede omkostninger stammer fra drift og vedligehold. Det betyder også, at der er mange penge at spare ved at effektivisere driften… Se indlæg

 • INTERNATIONALE EKSPERTER, PROJEKTPRÆSENTATIONER OG VIRTUAL REALITY – NORDIC BIM ACADEMY

  20. – 22. marts afholder Nohrcon, BIM Equity og buildingSMART den anden udgave af Nordic BIM Academy. I løbet af tre dage deler internationale og danske eksperter ud af deres erfaringer og viden om BIM og digitaliseringen af byggeriet. Nordic BIM Academy er tre dage fyldt med studieture,”Build Copenhagen Live”-konkurrence, “OpenBIM in Action”, samt virksomheds-… Se indlæg

2 kommentarer

Leave a Comment
 • fhol

  GRAPHISOFTs fine “Improved Import “plug-in ændrer ikke på geometrien i overførslen, så det er lige meget med at installere den, hvis man interesserer sig for geometrien alene.

  Hvis man skal importere IFC-modeller til Revit, er der ikke andet at gøre end at holde vejret og pt. er vægges sammenføjning det eneste problem, vi bøvler med. Autodesk og andre open source udviklere udvikler alene add-ins til eksport fra Revit.

  Nobody´s perfect og ArchiCAD 17 har en mindre bug mht til dørhuller, der ikke eksporteres rigtigt. Det rettes sikkert i næste hotfix.

  Hvis man forholder sig til virkeligheden, ved branchen ikke at IFC alene er klassifikation og hvis der er problemer, er det IFC der får skylden…som du rigtigt skriver.

 • Morten G. Bilde

  Så er der jo ingen undskyldninger for ikke at udveksle via IFC længere.

  Det kunne være ret interessant at gentage testen med døre og vinduer i de skrå vægge. Det er min erfaring at det ofte er i de mere komplekse objekter, at udfordringerne opstår.

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *