Autodesk anbefaler IFC fremfor deres egne fil-formater…

For nyligt afholdt buildingSMART en konference, hvor Autodesks Director of AEC, Uwe Wassermann, blandt andet udtalte, at udveksling med IFC-formatet giver bedre samarbejde og effektivitet, end udveksling med f.eks. Autodesks egne fil-formater, herunder Revit-filer. Det kan man læse i dette blogindlæg.

“Only with open standards like IFC can we deepen our collaboration and make it as efficient as we need it to become more productive”

Uwe Wassermann, Director of AEC, Business Development worldwide at Autodesk

Der er egentlig ikke noget odiøst ved denne udtalelse, da det allerede er bredt accepteret, at man med åbne fil-formater opnår en række samarbejdsfordele – især på tværs af fagdiscipliner og softwarevalg. Men da man stadig ser bygherrer, som stiller krav til oftest Revit som fælles samarbejdsplatform, er det godt at netop Autodesk pointerer, at åbne standarder og IFC giver endnu dybere samarbejde, samt endnu bedre effektivitet og endnu bedre produktivitet i forhold til deres egne “lukkede” løsninger.


Revit er jo et multi-værktøj, som dækker både arkitektens og ingeniørernes behov, men stiller man krav til, at alle skal arbejde i Revit, udelukker man muligheden for, at f.eks. landskabsarkitekter, indretningsarkitekter, konceptuelle arkitekter, konstruktionsingeniører eller andre, som ikke mener Revit er det bedste værktøj for netop deres virksomhed, projekter, medarbejdere eller IT-budget frit kan vælge software. Stiller man krav til én software-platform, vil det betyde øgede udgifter til software, hardware og uddannelse, og samtidig får man rådgivere og entreprenører, som skal arbejde i programmer, som de ikke selv vurderer bedst understøtter deres behov og som de ikke er vant til at bruge. – Det gør projekterne både dyrere og dårligere.

Det Det er ikke kun Autodesk, som kan se fordelen ved åbne fil-formater. I det ovennævnte blogindlæg, kan man også læse lignende udtalelser fra topledelserne i andre af byggebranchens største software udviklere, som Nemetschek/GRAPHISOFT og Trimble. I Danmark anbefaler Bygningsstyrelsen, Bygherreforeningen og MOLIO, at bygherrer stiller krav til åbne fil-formater. Erhvervsministeriet og Dansk Arkitekturcenter anbefaler IFC, fordi frit valg af software skaber større vækst i den kreative branche. Ingeniørforeningen anbefaler også åbne standarder for at styrke deres medlemmers forretning i denne artikel (kræver medlemsskab):

”På den lange bane er initiativer som en fælles køreplan for BIM-standardisering og fokus på åbne standarder ønskelige. Det vil sikre, at vi også fremover kan arbejde i de værktøjer, der passer bedst til det, vi gør.”

Henrik Garver, adm. direktør FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

De store bygherrer er også med i koret, som synger om herligheden ved IFC og OpenBIM. I BIM Equitys interviews med bygherrer fra bl.a. Københavns Lufthavne, Hillerød Kommune og DTU, fortæller BIM-managere, hvorfor de står stærkere med åbne standarder. MT Højgaard har sågar skrevet et whitepaper, hvor de dokumenterer, at kvaliteten på deres projekter er højere, når der stilles krav til IFC-udveksling.

En af årsagerne til, at så mange forskellige parter bakker op omkring IFC er, at data altid er bedre, når de er strukturerede, hvilket de er med IFC – og ikke nok med det, så er IFC-data struktureret efter en international ISO-standard. En standard, som er påkrævet ved offentlige projekter i et væld af lande over hele kloden, da IFC er den eneste fælles standard for udvekling af BIM. IFC-formatet udvikles hele tiden af den uafhængige organisation, buildingSMART. Den seneste version, IFC4, kan bl.a. indeholde GIS-data og dobbeltkrumme overflader beskrevet som NURBS, og der er speciel udvikling af IFC for bl.a. bygninger, infrastruktur, lufthavne og nu også landskab.

Autodesk har jo en klar økonomisk fordel, hvis der stilles krav til deres program-specifikke software-formater på byggeprojekter, ligesom der i generationer har været krav til aflevering i DWG-filer, og de seneste år også har været projekter med krav til Revit, som samarbejdsplatform på større projekter. Derfor er det stærkt af Autodesk at gå offentligt ud og gøre op med forestillingen om, at samarbejde og effektivitet trives bedst ved at tvinge alle til at arbejde i samme software. Kun ved at insistere på åbne fil-formater kan byggebranchen skabe de samme produktivitetsforbedringer, som man har set i lignende industrier, som produktion af biler, fly, skibe eller brancher som f.eks. finanssektoren. Det er derfor vigtigt, at netop store spillere som Autodesk stiller sig op og anbefaler åbne formater frem for deres egne. Et budskab som ikke kan gentages for ofte.

IFC-formatet fungerer allerede i næsten alle BIM-programmer. BIM Equity har sammen med SHL, buidlingSMART og MOLIO udviklet en IFC-guide, der viser, hvordan man eksporterer IFC-filer fra både Revit og ARCHICAD. Det er ikke så svært, som nogle tror. Guiden kan downloades gratis hér.

 • Mere nyt om Nordic BIM Academy – Copenhagen 2016

  Nu er der mindre end en måned til Nordic BIM Academy – Copenhagen 2016 slår dørene op til 3 dage med BIM. BIM er jo “Bygnings Informations Modeller”, som betyder, at man arbejder med byggeprojekter i 2D-tegninger, 3D-model og med en masse informationer som kan udtrækkes som mængder og data-lister – f.eks. til brug for… Se indlæg

 • BIMeye styrer informationerne i BIM…

  En af de store tendenser for BIM er, at man i stadig højere grad fokuserer på informationer og data. 3D-modellen og tegninger er stadig en stor del af BIM, men værdien af data er større end de fleste indser, især jo længere ind i byggeprocessen man kommer. En anden tendens er små web-databaser overtager arbejdsgange,… Se indlæg

 • Guide: BIM-workflow med Rhino og Grasshopper

  BIM er det helt rigtige værktøj og den helt rigtige arbejdsmetode – fra første skitse til aflevering af hovedprojekt, da man samler 2D-tegninger og 3D-modeller med informationer og mængder. BIM kan sagtens være fri formgivning, organiske former og smukke, grafiske tegninger eller diagrammer. Men på nogle projekter er der behov for at arbejde kreativt med… Se indlæg

 • Skønheden ved IFC…

  Dette blogindlæg er bare en lille test af IFC-formatet, hvis man modellerer sit projekt og eksporterer IFC-filen uden at tænke særligt over, hvad der skal til for at generere en god IFC. Her et fire vægge nogle vinduer, et hjørnevindue og en trappe, som bare er skitseret med svævende trin. For at gøre det bare… Se indlæg

 • The Future of Conceptual Structural Design

  I bogen “Conceptual Structural Design”, skrevet af Olga Popovic Larsen fra Kunstakademiets Arkitektskole i København, sættes der fokus på samarbejdet mellem fagrådgiverne i de tidlige projektfaser: “Bridging the gap between architects and engineers”. Hér er BIM en oplagt mulighed for at tænke konstruktionerne ind fra starten. BIM-programmerne har jo i forvejen bygningsdele som vægge, dæk,… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *