DANIELSEN

DANIELSEN ARCHITECTURE

20 år med BIM

For arkitekterne hos Danielsen Architecture er BIM en helt naturlig måde at arbejde på. Gennem mere end 20 år har BIM været den primære arbejdsmetode på tegnestuen, der primært beskæftiger arkitekter samt en håndfuld bygningskonstruktører og en gruppe dedikeret til space-planning.

De mest kendte projekter tegnestuen har lavet er indenrigsterminalen i Københavns Lufthavn og Metropolis i Københavns Sydhavn, ligesom de arbejder med boliger og erhvervsprojekter i hele Skandinavien. Danielsen Architecture er ofte også involverede i renoveringsprojekter og har blandt andet renoveret en erhvervsejendom på Strandgade for C.W. Obel. Derfor er ARCHICADS renoveringsværktøj vigtigt for tegnestuen.  ”Alle projekter kører i 3D, og vi er rigtig glade for ArchiCAD’s renoveringsværktøj”, udtaler Christian Hellstrøm, der er BIM-ansvarlig på tegnestuen, ”Vi er ellers ikke altid så gode til at udnytte al den automatik, der ligger i ArchiCAD”.

Fornuftig tilgang til BIM
Det hænger bl.a. sammen med, at tegnestuen ikke ønsker at påtage sig andre opgaver end hvad der typisk er en del af arkitektens ydelser. ”Hvis vi pludselig leverer mængder, energiberegninger og lignende er vi også ansvarlige for at det hele er korrekt, og vi har det fint med at overlade det ansvar til entreprenøren og de andre rådgivere”, siger Hellstrøm. Det er i god tråd med en snusfornuftig tilgang til BIM, hvor det ’bare’ er et værktøj til at lade arkitekten skabe sine projekter på den mest effektive måde.

”Det kunne være sjovt at deltage i et projekt, hvor man vil drage større nytte af BIM-konceptets muligheder i et tværfagligt samarbejde, men vi mangler de helt store projekter, hvor alle parterne teknisk set er mere modne,” udtaler Christian Hellstrøm. Han antyder igen en svag frustration over alle de muligheder der er inden for rækkevidde, men som der sjældent er ressourcer til at lære at udnytte.

Behov for ildsjæle
Når en tegnestue benytter BIM, har de også brug for en ildsjæl, der er “med på beatet”, for at sikre, at de udnytter mest muligt af det potentiale BIM besidder. ”Værktøjerne er blevet så fyldestgørende for projektet, at der er brug for nogen, til at håndtere programmerne. Især i modsætning til 2D-CAD, hvor det bare var streger man tegnede”, mener Christian Hellstrøm, der tilføjer: ”De nye vil have en direkte tilgang til programmerne. Det skal bare være nemt! Men BIM er meget kompliceret”. Dog kan han samtidig sagtens se styrken ved ARCHICAD. ”De nyuddannede arkitekter lærer det nemlig lynhurtigt”.

Se mere på Danielsen Architectures hjemmeside