Historien digitaliseres – Restaurering af Lindegaarden

LE34 og BIM Equity 3D-modellering af Lindegaarden

Kulturstedet Lindegaarden ligger i en firelænget, stråtækt gård oprindeligt fra 1789 beliggende i Bondebyen i Kgs. Lyngby. I disse år gennemgår Lindegaarden en gennemgribende ydre restaurering, hvor digital opmåling og udviklingen af en BIM-model spiller en afgørende rolle.

Lindegaarden, som vi kender den i dag, er en firelænget gård, der er udvidet fra 1841 frem til 1883. De seneste fem år har Lindegaarden fungeret som et frivilligt drevet kultursted. Tidens tand har påvirket bygningen, der, takket være et initiativ fra den lokale bevaringsforening, Bondebylauget v/Niels Friderichsen, og en donation fra A.P.MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMÅL, nu gennemgår en tiltrængt ydre restaurering.

BIM og en Bondegård
Stein Hagen, arkitekt MAA, har siden 2007 været en af Bondebylaugets arkitekter og blev med sin stærke tilknytning til Lindegaarden og Bondebyen naturlig valgt som totalrådgiver på restaureringsprojektet. Han har i kraft af medejerskab af arkitektvirksomheden UNITED ART – associerede arkitekter maa, siden 1991 i regi af denne nu nedlagte tegnestue bl.a. arbejdet med restaurering af mange fredede og bevaringsværdige bygninger i København.

Som arkitekt anvender han de nyeste digitale redskaber til at fremtidssikre fortiden. Således danner en Point Cloud-opmåling, som landsinspektørfirmaet LE34 har udført, i kombination med en 3D BIM-model, som BIM Equity har modelleret, udgangspunkt for restaurerings-projektet. Stein Hagen modellerer nu videre og mener, at opmålingen og den resulterende digitale model er afgørende for, at projektet kan realiseres indenfor den økonomiske ramme:

”Opmålingen af Lindegaarden og den digitale model gør det muligt for mig som en-mandstegnestue at gennemføre restaureringen. Med opmålingen får jeg en præcis digital model, der afspejler virkeligheden. Det betyder blandt andet, at både jeg og bygherreren får sikkerhed for, at de forskellige løsninger er tilpasset de eksisterende forhold.”

Det er både relevant i de tidlige faser, men også når projektet senere skal i udbud.

”Ved at tage udgangspunkt i opmålingen er jeg tryg ved, at det projekt, jeg sender i udbud, afspejler virkeligheden og giver entreprenører et præcist grundlag at afgive tilbud ud fra,” forklarer Stein Hagen og henviser til, at det kan være farligt at bruge tommestok-opmåling, og at restaureringen skal baseres på valide data og korrekte informationer.

”I min første traditionelle opmåling havde jeg f.eks. overset to spær, som den digitale opmåling identificerede,” 

Ny teknologi, håndværkmæssig erfaring og arkitektfaglighed
Derudover fremhæver Stein Hagen, at man ikke må lade sig forblænde af teknologien, men netop skal se de nye digitale muligheder som et effektivt redskab – et skarpt værktøj – der kombineret med arkitekt- og håndværksfaglighed vil kunne skabe bedre resultater.

”Det er netop kombinationen af en præcis digital model, et effektivt BIM-program, min håndværksmæssige baggrund og min arkitektfaglighed, der kan sikrebygherren det bedst tænkelige projekt.”, fortællerStein Hagen, der siden 2003 bl.a. har anvendt ARCHICAD som BIM-program. Han mener, at netop dette program bedst harmonerer med arkitekternes traditionelle arbejdsmetoder.

”Der er ingen tvivl om, at ARCHICAD gør, at jeg sparer mange ressourcer, når jeg udvikler forskellige løsninger, som skal præsenteres for bygherrer. Jeg kan f.eks. let indarbejde alternative forslag i modellen, uden at det arbejdsmæssigt lægger mig ned.”

Opmåling skaber forståelse
Ethvert byggeprojekt har adskillige interessenter. Det gælder også Lindegaarden. En af de typiske udfordringer ved mange byggeprojekter er, at kommunikationen mellem fagfolk og ikke-byggekyndige kan være svær.

”Lindegaardens bestyrelse udgøres af en række engagerede og dygtige personer og er bygherre på restaureringsprojektet; men meget få af dem har professionel erfaring med byggeri. Det betyder, at de, som for øvrigt lægfolk flest, har vanskeligt ved at afkode plantegninger. Opmålingen og den digitale model er derimod et effektivt kommunikationsredskab, der viser ´virkeligheden´ og de kommende ændringer på en for ikke-byggefagkyndige, let forståelig facon. Så en opmåling er i mange henseender en værdifuld investering.”    

Kort om restaureringen af Lindegaarden
Siden 2013 har Kulturstedet Lindegaarden været drevet af Kulturstedet Lindegaardens Venner som et kultursted i Bondebyen i Lyngby. A.P.MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMÅL har lykkeligvis doneret økonomiske midler som omsider muliggør den ydre restaurering af Lindegaarden. Projektet forventes afsluttet primo 2020.

Bygherre: Kulturstedet Lindegaarden
Restaureringsarkitekt: Stein Hagen
Bygherrerådgiver: Wohlert Arkitekter
Opmåling: LE34
3D-modellering: BIM Equity

  • LE34 og BIM Equity indgår strategisk partnerskab

    LE34, Danmarks største landinspektørfirma, og rådgivervirksomheden BIM Equity indgår strategisk partnerskab om opmåling og 3D-modellering af eksisterende ejendomme. I takt med at digitalisering, 3D-modellering og BIM bliver mere og mere udbredt i byggebranchen, får flere og flere øjnene op for værdien af præcise digitale modeller. Gennem de seneste år har LE34 og BIM Equity opmålt… Se indlæg

  • Arbejde med opmåling og pointclouds…

    BIM Equity og LE34 har sammen leveret registrering, opmåling og 3D-modellering af BIM-projektet til renoveringen af Lindegaarden – en firelænget, stråtækt bindingsværksgård fra 1789. Gården renoveres for tiden af arkitekt Stein Hagen for Bondebylauget i Kongens Lyngby nord for København. Læs mere om projektet hér >> LE34 har kombineret traditionelle terrestriske laser-skannere, med håndholdte scannere, der benytter… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *