Hvorfor ARCHICAD?

BIM Equity er tilhængere af OpenBIM. Vi er fortalere for, at man vælger det software som passer bedst til ens tegnestue, projekter, medarbejdere og ikke mindst pengepung. Der er stor forskel på, hvilket behov landskabsarkitekter, bygningsarkitekter, konstruktionsingeniører, installationsingeniører, entreprenører, bygherrer og driftsherrer har. Nogle har behov for ét program til mange faggrupper og andre kun til deres egen. Én ting er sikkert: der er ikke ét program, som er bedst til alle opgaver i al fremtid!
ArchiCAD-20-1
Vi oplever at mange køber software som senere viser sig ikke at være det rigtige valg for dem. Nogle gange har de valgt et BIM-program, alene fordi det var “storebror” til det CAD-program de plejede at bruge. Andre gange har arkitekten måske valgt det samme program, som hans ingeniør benytter. Årsagerne kan være utallige, men vi er overbeviste om, at man får den største værdi ved BIM, hvis man selv finder det helt rigtige værktøj. For nogle er det rigtige værktøj ARCHICAD og herunder har vi samlet en række argumenter for hvad der gør ARCHICAD til et stærkt BIM-værktøj.

Nemt og sjovt

BIM skal ikke stå i vejen for formgivning og grafiske ønsker. Selv de vildeste idéer kan tegnes og modelleres med ARCHICAD, uden at man føler programmet står i vejen. Med BIM skal man kunne stå inde for kvaliteten af både 3D-visualiseringer, tegninger, mængder og informationer. Tegningerne kan styres grafisk og bliver nemt flotte, hvad enten man ønsker at printe, sende som PDF eller tage med i BIMx på mobile enheder. Visualiseringerne dannes hurtigt og fremstår realistiske. Har du BIMx på din smartphone, kan du sågar benytte Google Cardboard til at vise 3D-modellen som Virtual Reality. Det hele handler om at kommunikere dine idéer så let og tydeligt som overhovedet muligt.

Et skævt program

ARCHICAD er ikke så rigid i forhold til rette linier og vinkler. Det betyder, at det er optimalt til renoveringsopgaver, hvor en væg måske ikke er lige tyk i top og bund eller i begge ender og objekter f.eks. automatisk tilretter indfatninger på døre og vinduer til væggen. Man kan lege sig frem til den rette hældning eller krumning af en væg, hvilket bl.a. gør ARCHICAD til et skitseringsværktøj, men også til favoritprogrammet blandt konceptuelle arkitekter og landskabsarkitekter (som ellers hader BIM!).

Ingen “Families”

Nogle tegnestuer forbinder BIM med at konstruere og vedligeholde biblioteker af “families”, hvilket ofte er dyrt og tidskrævende. Dette behøves ikke med ARHCICAD, da programmet slet ikke har Families. I stedet er ARHCICAD født med over 2.000 avancerede objekter, der nemt justeres til brugerens behov ved f.eks. at afkrydse flueben og vælge i dropdown-menuer. Man kan selvfølgelig også downloade produktspecifikke objekter fra internettet, hvor det giver mening.

Dansk lokalisering

ARCHICAD kommer med en dansk skabelon-fil (template) og med et bibliotek af danske og internationale objekter. Det betyder, at du hurtigt kommer i gang med BIM og samtidig overholder danske standarder, som f.eks. bips’ lagstruktur og tegningsstandarder, samt CCS-klassifikation. Objekt-biblioteket indeholder både danske 2D-symboler og bygningsdele i 3D, så du skal ikke selv opbygge og vedligeholde en samling af BIM-objekter. Der er bl.a. specifikke objekter til landskabsarkitekter.

Store projekter kræver ikke store computere

Med ARCHICAD fylder filerne mindre end med andre BIM-programmer. ARCHICAD kræver mindre RAM og gør ikke oplevelsen lige så tung og langsom som BIM-programmer ellers har ry for. Årsagen er bl.a. 64bit teknologi og understøttelse af flere processorkerner der arbejder samtidig i baggrunden, men også at alle objekterne i ARCHICADs indbyggede bibliotek er skrevet direkte i programmeringssproget GDL, hvilket gør hvert objekt mere avanceret, mere fleksibelt og samtidig mindre tungt.

Alle arbejder i én fil

Én af fordelene ved BIM er, at hele projektet kan være i én fil. Det betyder at al information er samme sted og alting er altid opdateret. I praksis betyder det også at hele projekt-teamet med ARCHICAD arbejder samtidig på en BIM Server eller BIMcloud. Det gør det nemt at samarbejde over lokalt netværk eller globalt via internettet uden ventetid eller systemnedbrud. Man kan kommunikere over BIM Server og BIMcloud, som gør det let for hele teamet at sende forespørgsler omkring projektet direkte i ARCHICAD og BIMx. – Dette gælder uanset om man arbejder fra en almindelig computer eller en iPad.

Integration til de bedste værktøjer

BIM er ikke ét program og ARCHICAD er ikke det bedste program til alle opgaver. Når man gerne vil udvide funktionaliteten af ARCHICAD, kan dette ske via direkte integration af andre programmer, som f.eks. Rhino og Grasshopper, der giver mulighed for at modellere med NURBS og visuel scripting med en “live connection”. Landskabsarkitekter kan benytte LAND4 som plugin til ARCHICAD og installationsingeniøren MEP Modeler. Der findes plugins til at forbinde ARCHICAD med f.eks. Solibri Model Checker, dRofus, BIMeye, Glasshouse, Cinema 4D, Artlantis, Maxwell, BIMobject og mange andre platforme.
05-Grasshopper-Archicad-reticolare

Åbent samarbejde

Samarbejder man med andre fagrådgivere, der benytter anden software, som f.eks. Revit, Tekla, Microstation og Vico, sker udvekslingen med IFC-filer, som indeholder både 3D-modellens geometri, samt alle dens mængder og informationer. ARCHICAD er ekspert i OpenBIM og er 100% kompatiblet med bl.a. IFC, DWG, PDF, JPEG, 3DS og SKP. For at optimere udvekslingen med har GRAPHISOFT udviklet “add-ins” til Revit Structure og Revit MEP.

Fleksible licenser

Der er stor forskel på, om man ønsker at eje eller at leje sine licenser. Software-branchen går i disse år mod leje af software (subscription), hvilket kan være en stor ekstraudgift, hvis man lejer softwaren længere end 3-4 år. Med ARCHICAD er det op til dig om du vil eje eller leje, samt hvor længe du vil binde dig. Ejer du ARCHICAD, kan du vælge at købe en serviceaftale, som bl.a. indeholder support og opgraderinger af softwaren. Man kan købe opgraderinger til ældre versioner af ARCHICAD og det er muligt at lease ARCHICAD over 36 måneder gennem GRENKE Leasing. Har du brug for en (ekstra) licens af og til, kan man købe f.eks. 50 eller 200 timers brug af ARCHICAD som “pay per use”. Det bliver ikke mere fleksibelt end det!
ipad-pro-bimx_lenlye_12

Du vælger hardware

Er du til Mac eller Windows? ARCHICAD fungerer fuldstændig på samme måde om uanset hvilken “religion” du bekender sig til. Det samme gælder for BIM Server og BIMcloud, hvor BIMcloud også kan installeres på hostede servere, som f.eks. hos Amazon, Rackspace eller Microsoft Azure. BIMx fungerer til både Google Android og Apples iOS på smartphones og tablets.

Solid samarbejdspartner

BIM Equity har mange års erfaring med BIM og vi yder rådgivning, support, services og forhandler teknologien der skal til. Vores medarbejdere er bl.a. arkitekter og bygningskonstruktører og vi har selv daglig erfaring med at benytte BIM og levere projekter til den danske byggebranche, som f.eks. laseropmåling, 2D til BIM, kvalitetssikring og brugerinddragelse med Virtual Reality. Vi ved at samarbejde og vidensdeling på tværs af fag og software er grundlaget for en god proces, og derfor er vi stærkt engagerede i OpenBIM og IFC-udveksling.

Skabt i Europa

ARCHICAD er skabt af GRAPHISOFT i Ungarn tilbage i 1984, året hvor også AutoCAD blev udgivet. Ungarn har været foregangsland for BIM, måske p.g.a. af et højt uddannelsesniveau og en iver for innovation.  GRAPHISOFT er den største virksomhed under NEMETSCHEK GROUP, som også står bag software som Solibri, dRofus, Cinema 4D, Bluebeam, Scia, Vectorworks og mange andre programmer.

Stærkt fællesskab

I Danmark er ARCHICAD brugt af nogle af de aller største landskabsarkitekter, arkitekttegnestuer og entreprenører, samt flere danske ingeniører, kommuner og bygherrer. I vores nordiske nabolande er ARCHICAD nok det mest brugte BIM-program blandt arkitekter, ligesom programmet er populært i resten af Europa. Men også ingeniører, entreprenører, indretningsdesignere, retaildesignere er blandt de mange danske ARCHICAD-brugere.
Hvis du synes ARCHICAD lyder interessant, viser vi det gerne frem. Det kan være, at det rigtige vil være at teste ARCHICAD, f.eks. med et pilotprojekt. Vil du høre mere om mulighederne, kan du kontakte os hér >>
 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • Young Architect

  Som nyuddannet arkitekt er man mester i rum og formgivning, men måske ikke i ligeså høj grad i Bygnings Informations Modellering (BIM), som er den metode, de større tegnestuer benytter til skabe deres projekter. Med BIM slår man 2D-tegninger og 3D-modellering sammen til ét workflow og én fil. Samtidig kan man udtrække mængder og tilføje… Se indlæg

 • 2 dage med ARCHICAD

  BIM Equity har i slutningen af august afholdt to seminarer om ARCHICAD 20 på vores kontor i København og hos Constructa Arkitekter og Ingeniører i Silkeborg. Der er sket en masse med ARCHICAD i forbindelse med introduktionen af ARCHICAD 20, og samtidig er økosystemet omkring ARCHICAD og OpenBIM blevet styrket. – Så det er rigeligt at… Se indlæg

 • Lav dit eget pilotprojekt med landskab i BIM…

  Landskabsarkitekter har ikke været de første til at kaste sig over BIM. Måske med rette! Softwaren har enten været målrettet bygning (og især nybyggeri), har ofte været for teknisk (hvor man taster tal, frem for at tegne) og de programmer som er lavet til landskab, er generelt kun optimale til store infrastrukturprojekter. På landskabstegnestuerne er resultatet,… Se indlæg

 • ARCHICAD 23 på vej…

  Denne tid af året er tiden hvor sløret løftes for hvad fremtiden bringer på helt kort sigt i forhold til GRAPHISOFT og deres produkter. I år fremviser GRAPHISOFT at ARCHICAD stadig har fokus på at kunne modellere uden begrænsninger i 3D, og samtidig ændre og detaljere modellen, mens tegningsmaterialet opbygges og informationer og mængder udtrækkes…. Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *