IFC-guide til Revit og ARCHICAD

IFC-formatet er lavet af organisationen buildingSMART (som i Danmark er slået sammen med organisationen MOLIO) og er et åbent fil-format, som man kan eksportere sit BIM-projekt i. Når man gemmer projektet som IFC, kan det åbnes i stort set alle andre BIM-programmer, og IFC-formatet er derfor optimalt til at udveksle BIM mellem rådgivere, samt til koordinering og kvalitetssikring af rådgivernes fag-modeller. Det ses stadig oftere at udbudsmateriale ikke udsendes som 2D-tegninger, men som IFC-filer af 3D-modellen, hvor de bydende parter selv skal udtrække mængderne. På alle offentlige projekter, som er underlagt statens IKT-bekendtgørelser er IFC et ufravigeligt krav til alle leverancer helt fra arkitekt-konkurrencer til aflevering af drifts-data.

MOLIO-huset set i ARCHICAD

Et åbent fil-format betyder, at der ikke er én virksomhed der ejer det og har fortrin til at benytte og udvikle formatet. Men IFC er en fælles standard (ISO), ligesom man kender det med PDF, JPEG, MP3, etc. Mange projektweb kan vise IFC-filer direkte i browseren uden brug af traditionel software og der er masser af gratis IFC-viewere som kan vise modellen. Adobe Acrobat kan åbne IFC-filer og gemme dem som PDF, ligesom både Revit, ARCHICAD, Tekla, Sketchup, 3dsMAX, Solibri Model Checker, Navisworks og mange andre programmer kan åben IFC-filer og gemme dem i deres eget (proprietære) fil-format. Dette kaldes OpenBIM, som står for frit samarbejde på tværs af fag-discipliner og softwareplatforme. Med IFC kan man selv vælge den software, der giver størst værdi for ens virksomhed, medarbejdere, projekter og opgaver, vælge det program, som passer bedst på ens pengepung eller måske et program som virker på Mac eller Windows.

I Danmark er både Bygningsstyrelsen, Erhvervsministeriet og Bygherreforeningen store fortalere for IFC, da det fjerne nogle af de barrierer der ellers kan være for digitalisering af byggeriet.

MOLIO-huset set i Revit

Der er dog mange som ikke har den store erfaring med IFC, hvilket vi gerne vil råde bod på. Sammen med SHL, buildingSMART og MOLIO har BIM Equity været med til at skrive en IFC-guide til Revit og ARCHICAD, som gør det let at eksportere sit projekt som IFC-fil.

Guiden er helt gratis og kan downloades hér >>

IFC-filer kan indeholde mange forskellige data på mange forskellige måder. I IFC-guiden har vi valgt at fokusere på at eksportere en “IFC 2.x.3 Coordination 2.0”-fil, som er den mest gængse version, og som er optimeret til koordinering, kvalitetssikring og mængdeudtræk. Samtidig har vi valgt at klassificere (type-kode) projektet med CCS, for at vise, at denne information også gemmes i IFC-filen.

IFC-filen set i Solibri Model Checker

Som test har vi modelleret MOLIO-huset, som er en 5 etagers kontorbygning. Vi har lavet projektet i både Revit og ARCHICAD, så man kan se hvordan hvert program skal indstilles for at generere en god IFC-fil. Samtidig kan man se de to IFC-filer fra hvert af de to programmer, så man kan se de bittesmå forskelle i eksporten.

Det er SÅ let at arbejde med IFC, og på denne måde dele viden og skabe transparens i projektet. MT Højgaard har skrevet et helt whitepaper om hvordan kvaliteten på deres projekter er højere, når de benytter IFC. De beskriver fordelene som:

 • “We have used IFC to export our models from Revit to Solibri and check for changes between two versions of the same model. This showed that not only had the geometry been changed but also the naming of the objects and families in Revit. We wouldn’t have noticed this otherwise.”
 • “We have also used IFC to get our models from Revit through ArchiCad and to BIMX, so that we could view the models on our iPads in the building site. Our precast concrete elements have been modeled in Tekla, and we have used IFC for clash detections between these and the HVAC and Architectural models.”
 • “IFC reduces errors in general! The open standard makes it possible to collect all models very easy. Especially with the 2014 export from Revit to IFC we have used this possibility.”

Så det er bare med at komme i gang!

 • Arbejde med opmåling og pointclouds…

  BIM Equity og LE34 har sammen leveret registrering, opmåling og 3D-modellering af BIM-projektet til renoveringen af Lindegaarden – en firelænget, stråtækt bindingsværksgård fra 1789. Gården renoveres for tiden af arkitekt Stein Hagen for Bondebylauget i Kongens Lyngby nord for København. Læs mere om projektet hér >> LE34 har kombineret traditionelle terrestriske laser-skannere, med håndholdte scannere, der benytter… Se indlæg

 • ARCHICAD 23 på vej…

  Denne tid af året er tiden hvor sløret løftes for hvad fremtiden bringer på helt kort sigt i forhold til GRAPHISOFT og deres produkter. I år fremviser GRAPHISOFT at ARCHICAD stadig har fokus på at kunne modellere uden begrænsninger i 3D, og samtidig ændre og detaljere modellen, mens tegningsmaterialet opbygges og informationer og mængder udtrækkes…. Se indlæg

 • dRofus – integreret med Revit og ARCHICAD

  dRofus er et værktøj, der forbinder bygherres behov fra de allerførste faser – prejekt – med rådgivernes process, og i stigende grad bliver dRofus brugt hos entreprenører og driftsherrer. Workflowet med dRofus kan starte hos bygherre, som designer sit bygge-program ved at sætte arealkrav på funktioner og dermed rum. Disse rum kan importeres af arkitekten… Se indlæg

 • Store ændringer i BIMx

  BIM er til for at blive delt! Fagrådgiverne deler filer mellem sig i IFC-format, som kan importeres til deres eget BIM-program. For at få BIM ud til entreprenører, bygherrer, kunder, håndværkere, brugere og mange andre, som ikke kan håndtere de store BIM-programmer, er BIMx den suverænt bedste løsning. BIMx er en intuitiv BIM-viewer, der viser… Se indlæg

 • BIMeye styrer informationerne i BIM…

  En af de store tendenser for BIM er, at man i stadig højere grad fokuserer på informationer og data. 3D-modellen og tegninger er stadig en stor del af BIM, men værdien af data er større end de fleste indser, især jo længere ind i byggeprocessen man kommer. En anden tendens er små web-databaser overtager arbejdsgange,… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *