Lær at mestre Rhino, Grasshopper, ARCHICAD og GDL

I maj og juni 2019 tilbyder BIM Equtiy to kurser, som til sammen giver det nok mest avancerede workflow for at opbygge et BIM-projekt.

Vi har fået David Kjøller til at undervise i de avancerede værktøjer, som han har benyttet både under sit Ph.D.-projekt “Parametrisk designs potentialer i det kreative og udførende led – udvikling og anvendelse af systemprodukter i praksis” fra Arkitektskolen i Aarhus og under sin ansættelse i NCC, hvor han har arbejdet med parametriske modeller og algoritmer, samt kompleks geometri i Grasshopper i forbindelse med et udviklingsprojekt om 3D-print i beton i samarbejde med Teknologisk Institut. Vi taler altså om én af de helt få personer, som har både teori og praktisk erfaring i nogle af de aller mest avancerede dele af BIM.

På det første kursus, som løber af staben d. 7. – 9. maj, lærer man at benytte Rhino og Grasshopper til algoritmisk formgivning, som man kender det fra bl.a. mange af BIG og 3XN’s projekter – to tegnestuer der er mestre i brugen af Rhino og Grasshopper til konkurrencer og avanceret formgivning. På kurset får man både en kort introduktion til programmet Rhino, som særligt egner sig til amorph formgivning med NURBS og til det gratis plugin, Grasshopper, der gør det muligt at lave “visuel scripting” i Rhino. Denne form for grafisk programmering ser således ud:

 

Vil man forbinde denne form for programmering med BIM, er den bedste løsning at integrere Rhino, Grasshopper og ARCHICAD med plugin’et ARCHICAD Grasshopper Connection. Hér får man BIM-elementer repræsenteret i Grasshopper, så man kan arbejde med vægge, dæk, vinduer, døre, tage, m.v.

Det betyder, at man kan benytte Rhino og Grasshopper til at placere BIM-objekter efter algoritmer, samt tilføre egenskaber og information til objekterne fra Grasshopper. Denne video fortæller om hvorfor BIG – Bjarke Ingels Studio ser en fordel i dette workflow:

Når man afbryder forbindelsen mellem Rhino/Grasshopper og ARCHICAD, står man tilbage med et “almindeligt” BIM-projekt, opbygget af almindelige BIM-objekter, der kan tilrettes manuelt. Denne video viser et workflow for modellering og data-berigelse med Rhino, Grasshopper og ARCHICAD lavet af Enzyme i Hong Kong:

Eller denne video af et parametrisk tårn, med rum som BIM-objekter med masser af informationer tilknyttet:

Tilmeld dig kurset hér >>

Det andet kursus foregår d. 4. – 6. juni 2019 og omhandler udvikling af BIM-objekter til ARCHICAD i programmerings-sproget GDL (Geometric Description Language). Det giver mulighed for at lave uhyre avancerede BIM-objekter, med en grafisk brugerflade. GDL er et simpelt programmeringssprog, men bestemt ikke noget, som man hurtigt lærer. Man skriver kommandoer som ren tekst og tester resultatet i ARCHICAD. Fordelen er, at der er stort set ingen begrænsninger for funktionaliteten i GDL-objekter, de fylder næsten ingen ting i KB, gør ikke BIM-projektet tungt og ét objekt kan indeholde utallige muligheder.

Denne video viser et BIM-objekt, som BIM Equity har været med til at udvikle til en designer af messe-stande. Det er programmeret til at fungere præcis som de fysiske produkter, som lysbroer bygges af i den virkelige verden. Objektet har en grafisk brugerflade, som gør det let at vælge de relevante funktioner i objektet, så man både kan styre 3D-modellen og den grafikken på 2D-tegningerne:

Vil du lære at bygge dine egne GDL-objekter, kan du tilmelde dig kurset hér >>

Tager man begge kurser og lærer sig både algoritmisk formgivning i Rhino og Grasshopper, samt bygger sine egne GDL-objekter, der kan tage imod “instruktioner” fra Grasshopper, åbner man for en helt ny dimension af muligheder. Man kan f.eks. lave et vindue i GDL, som kan variere krumningen af glasset ud fra placeringer og dimensioner fra Grasshopper. I ARCHICAD vil vinduerne fremstå som “almindelige” BIM-objekter med de indstillings-muligheder de normalt har.

I denne video fra Italienske ArchiRadar ses en bygning hvor solafskærmningen kan variere i vinkel. Bygningens form er skabt med Rhino og Grasshopper, solafskærmningen programmeret som GDL, som placeres og styres af Grasshopper. Læs en beskrivelse af projektet hér, eller nyd bare videoen herunder:

BIM gør det muligt at koble 2D-tegninger, 3D-modeller, mængder og informationer, styret i et parametrisk økosystem. Rhino og Grasshopper giver en visuel måde at opbygge og berige BIM-projektet og GDL-programmering gør det muligt at hoppe ned i motorrummet på BIM-projektet og ombygge de del-elementer som det hele er opbygget af. Vil du har total kontrol – helt uden begrænsninger, så er det bare med at komme i gang. Inden sommer kan du lære de grundlæggende værktøjer og processer, men vær forberedt på, at med de to kurser når man bare at kradse i overfladen. – Og der er en hel verden af muligheder som venter derunder!

 

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • Guide: BIM-workflow med Rhino og Grasshopper

  BIM er det helt rigtige værktøj og den helt rigtige arbejdsmetode – fra første skitse til aflevering af hovedprojekt, da man samler 2D-tegninger og 3D-modeller med informationer og mængder. BIM kan sagtens være fri formgivning, organiske former og smukke, grafiske tegninger eller diagrammer. Men på nogle projekter er der behov for at arbejde kreativt med… Se indlæg

 • Young Architect

  Som nyuddannet arkitekt er man mester i rum og formgivning, men måske ikke i ligeså høj grad i Bygnings Informations Modellering (BIM), som er den metode, de større tegnestuer benytter til skabe deres projekter. Med BIM slår man 2D-tegninger og 3D-modellering sammen til ét workflow og én fil. Samtidig kan man udtrække mængder og tilføje… Se indlæg

 • ARCHICAD 23 på vej…

  Denne tid af året er tiden hvor sløret løftes for hvad fremtiden bringer på helt kort sigt i forhold til GRAPHISOFT og deres produkter. I år fremviser GRAPHISOFT at ARCHICAD stadig har fokus på at kunne modellere uden begrænsninger i 3D, og samtidig ændre og detaljere modellen, mens tegningsmaterialet opbygges og informationer og mængder udtrækkes…. Se indlæg

 • Lav dit eget pilotprojekt med landskab i BIM…

  Landskabsarkitekter har ikke været de første til at kaste sig over BIM. Måske med rette! Softwaren har enten været målrettet bygning (og især nybyggeri), har ofte været for teknisk (hvor man taster tal, frem for at tegne) og de programmer som er lavet til landskab, er generelt kun optimale til store infrastrukturprojekter. På landskabstegnestuerne er resultatet,… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *