LAND4 er BIM for landskabsarkitekter…

Land Software arbejder for tiden på en landskabs-addon til ARCHICAD. Målet er at skabe en intelligent brugerflade til landskabsarkitekter, da ARCHICAD i BIM Equitys øjne er det klart bedste bud på et BIM-værktøj til faget. Programmets arbejdstitel er LAND4ARCHICAD, og Land Software forventer at stå klar med første release i efteråret 2016.

land4archicad-preview-nyhed-687x691

Enkelt kote, interpolering og relation mellem to koter, værktøjslinje og faldpil.

BIM-værktøj til landskabsarkitekter?

Hvad er et fornuftig bud på en BIM-platform til landskabsarkitekter? Det spørgsmål har BIM Equity og Land Software fået en del gange over de senere år, og det er svært at give et entydigt svar.

ARCHICAD kan en hel del “ud af boksen”, men måske ikke tilrettet det workflow, som landskabsarkitekter er vandt til. I ARCHICAD er udgangspunktet at bygge terrænprofilen først og så trække kotéringen efterfølgende, men for landskabsarkitekter er kotéringen en del af designarbejdet og må derfor ligge før 3D-modelleringen. Samtidig er det et teknisk håndværk, som fungerer bedst i plan. Når kotéringen er løst, giver det mening at danne en terrænprofil udfra denne.

Spørger vi Søren Ross fra Land Software, om hvorfor han valgte at lave deres BIM-addon til ARCHICAD frem for andre BIM-værktøjer er svaret, at ARCHICAD tilbyder:

 • Et godt grundlag for et BIM-værktøj til landskabsarkitekter.
 • Et professionelt og fleksibelt tegneprogram.
 • En overkommelig indlæringskurve.
 • En fornuftig pris.
 • Som i mange andre BIM-værktøjer er workflowet dog ikke rigtig tilpasset landskabsarkitekter. Det problem er vi ved at løse, og første release er lige på trapperne.

Første etape: Koter

Udviklingen af LAND4ARCHICAD sker i etaper, og i første omgang er fokus på intelligente koter. Udviklingen er i fuld gang og holder planen, er første release klar i fjerde kvartal af 2016.

Værktøjslinje

Værktøjslinje

Nøgleordet i denne første version er “koter”, og programmet indeholder noget af det, man muligvis allerede kender fra Land4 til AutoCAD – plus nogle nyheder.

Udvalgte funktioner følger her:

 • Afsættelse af enkelte koter
 • Dynamisk lineær interpolation mellem to koter
 • Dynamisk interpolation mellem tre koter
 • Afsættelse af kote med fast fald/stigning fra udgangskote
 • Afsættelse af kote på flade med mireret fald
 • Dynamisk faldpil
 • Redigering af eksisterende/afsatte koter
 • Højdekurver
land4archicad-view-options-654x770

Modelview options for LAND4ARCHICAD – værktøjslinje, menuer m.v. er fuldt integreret i ARCHICAD’s brugerflade.

Kommende versioner
Planerne for kommende versioner opdateres og justeres løbende i takt med udviklingen af LAND4ARCHICAD. Land Software fokuserer på bedre håndtering af arealer, volumener og objekter i terræn samt terrænanalyse, men tager også imod forslag til funktioner eller andet input.

Pris og licenstype
Måske er den mest spændende nyhed i nyheden: Prisen! Der bliver tale om flydende licenser som “subscription” (abonnement) med online licensserver. Det forventes, at prisen for denne første version med koteringsværktøjet kommer til at ligge på kr. 365 (eks. moms) eller €49 + VAT pr. licens pr. mdr. Med en så lav pris kan det næsten ikke betale sig at teste, før man hopper med på vognen, men der er også mulighed for en 30 dages uforpligtende prøveperiode.

Kom og hør mere
Du kan se en kort præsentation af denne første version af LAND4ARCHICAD på BIM Equitys ARCHICAD 20 Seminar. Dato og sted for seminaret er tirsdag d. 30. august i København og onsdag d. 31. august i Silkeborg. Du kan se det fulde program og eventuelt tilmelde dig her >>

Kontakt

Skulle du sidde med spørgsmål, er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte BIM Equity, men måske giver det endnu bedre mening at kontakte Søren Ross fra Land Software direkte. Du finder mere information om Land Software og deres produkter på deres hjemmeside.

 • Lav dit eget pilotprojekt med landskab i BIM…

  Landskabsarkitekter har ikke været de første til at kaste sig over BIM. Måske med rette! Softwaren har enten været målrettet bygning (og især nybyggeri), har ofte været for teknisk (hvor man taster tal, frem for at tegne) og de programmer som er lavet til landskab, er generelt kun optimale til store infrastrukturprojekter. På landskabstegnestuerne er resultatet,… Se indlæg

 • Schønherr og BIM

  Landskabsarkitekter har større udfordringer med BIM end bygningsarkitekter. Det er lettere at modellere i 3D, når dæk er vandrette og vægge er lodrette. Men det betyder bestemt ikke, at det giver mindre mening at benytte BIM, hvis man er landskabsarkitekt. – Tværtimod! Projekteringen af landskab handler om langt mere end formgivningen af bløde bakker. Disciplinen… Se indlæg

 • Hvorfor ARCHICAD?

  BIM Equity er tilhængere af OpenBIM. Vi er fortalere for, at man vælger det software som passer bedst til ens tegnestue, projekter, medarbejdere og ikke mindst pengepung. Der er stor forskel på, hvilket behov landskabsarkitekter, bygningsarkitekter, konstruktionsingeniører, installationsingeniører, entreprenører, bygherrer og driftsherrer har. Nogle har behov for ét program til mange faggrupper og andre kun… Se indlæg

 • LAND4 for ARCHICAD

  BIM er i byggebranchen accepteret som aftageren for CAD, men det er ikke en metode, som er slået igennem hos landskabsarkitekterne. – Måske fordi der endnu ikke har været de rette værktøjer på markedet. BIM betyder Bygnings Informations Modellering, og det er nok ikke noget som i sig selv appellerer til landskabsarkitekter, ligesom BIM-programmernes værktøjer… Se indlæg

 • Træer af stål og amorfe objekter

  Charlotte Bircow slog sig op på “baller af stål” og hér kan landskabsarkitekterne lære noget. – Men er der ståltræer i ARCHICAD’s indbyggede objekt-bibliotek? Desværre ikke, så dét må vi gøre noget ved! Vælger man et træ fra ARCHICAD’s bibliotek, kan man let omdanne dette til en Morph: Når dette er gjort, kan man hive og trække… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *