Lav dit eget pilotprojekt med landskab i BIM…

Landskabsarkitekter har ikke været de første til at kaste sig over BIM. Måske med rette! Softwaren har enten været målrettet bygning (og især nybyggeri), har ofte været for teknisk (hvor man taster tal, frem for at tegne) og de programmer som er lavet til landskab, er generelt kun optimale til store infrastrukturprojekter.

Illustration: JUUL | FROST Arkitekter – Frederiks Brygge

På landskabstegnestuerne er resultatet, at man benytter AutoCAD med det danske plugin LAND, som gør det lettere at “simulere” højder, som om man havde en 3D-model under sin tegning. Samtidig er den grafiske side vigtig, så man benytter ofte Illustrator til at give tegningerne liv og et æstetisk løft. Bruger man 3D, er det ofte i Sketchup og i stigende grad programmet Rhino, som arbejder godt med NURBS, der fungerer som en slags “3D-splines”, hvor man kan trække i punkter, og se en terrænprofil løfte sig i smukke buer. De mest avancerede landskabstegnestuer, roder også lidt med Grasshopper – et plugin til Rhino – hvor man kan programmere formgivning, så man f.eks. kan lade antallet af træer følge terrænet, koblet med afstanden til vej og højden af omgivende byggeri. Eller måske programmere belægningsmønstre.

I stigende grad opstår der nu krav om BIM for landskabsarkitekterne. I mindre grad fra bygherre, men i større grad fra bygningsarkitekter, der arbejder med Revit, og som vil have landskabet med i deres BIM-projekt. Revit er på ingen måde skabt til landskab, med en lidt stiv “LEGO-klods”-tankegang og med tegninger, som på ingen måde taler til hverken hjerte eller sjæl.

Hos BIM Equity er vi helt sikre på, at landskab skal foregå i BIM, da der er alt for mange fordele ved denne process:

 • 2D og 3D samlet i samme process. Retter man noget ét sted opdateres det alle andre steder.
 • Terrænprofiler skal opleves i 3D og snit laves automatisk ud fra terræn.
 • Rig mulighed for diverse visulaliseringer – fra Sketch-render over BIMx til Virtual Reality.
 • Kotering på plan og snit foregår automatisk ud fra terræn.
 • Detaljetegninger i 2D kobler sig til 3D-modellen.
 • Mængder, jordbalance, styklister genereres ud fra modellen.
 • Koordinering og kvalitetssikring op mod arkitekten og ingeniørens modeller.
 • Alle BIM-programmer kan udveksle BIM via fil-formatet IFC – et workflow kaldet OpenBIM.

Vi ved dog godt, hvilke programmer landskabsarkitekterne ikke skal bruge: Civil 3D og Revit. Begge programmer har bestemt deres fordele, men generelt er de for bøvlede til dagligdags opgaver. Vi mener, at ARCHICAD er det bedste bud på et BIM-program til landskab, selv om det også er udviklet med bygninger som udgangspunkt. Årsagen er, at ARCHICAD har en udpræget grafisk brugerflade, hvor man ikke bygger projektet ved at taste tal, men med en tegne/modellerings-teknik, der mest ligner en mellemting mellem Illustrator og Sketchup. Der er en lagstruktur, lagkombinationer og pensets, så man stadig føler lidt af AutoCAD’s projekterings-styrke er bibeholdt.

Den grafiske kvalitet i tegningerne, ligger midt mellem Illustrator og AutoCAD, men med mulighed for image-fills og gradienter. Egne “hatches” oprettes lettere end i AutoCAD og fungerer som i Illustrator, hvor outline kan slås til/fra på selve objektet, der også kan lavere arealet på tegningen som tekst eller til mængdeudtræk som data. Der er fuld understøttelse af DWG-filer, både til import og eksport af tegninger.

Vi har lavet en lille serie af 5 helt korte videoer, som giver et indtryk af hvordan man tegner og modellerer i ARCHICAD. Nogle af dem er mest i forhold til bygningsarkitekter, men der er flere af dem som giver mening for landskab. Se videoerne hér >>

Med hensyn til 3D-modellering, så tror jeg ikke på, at landskabsarkitekter skal placere hver kantsten som BIM-objekter i 3D, selv om det kan give nogle fordele. Problemet er, at den tid det vil tage at detaljere en hel landskabsmodel i 3D – uanset om det er et norsk bjerglandskab eller en lille plads med afvanding midt i København – ofte ikke står mål med gevinsten. Derfor mener jeg, at man skal modellere 3D-modellen mindre detaljeret, end man kender det fra bygningsprojekter og ikke være bange for at tilføje lidt mere på tegningerne i 2D. Det er ikke softwaren, som stiller sig i vejen, men projekternes natur. Ønsker man at modellere projektet “i bund”, kan man sagtens gøre det – og det er ikke sværere i ARCHICAD end i Sketchup eller andre 3D-programmer.

Rhino er nok det eneste 3D-program, som har en række fordele over ARCHICAD, især hvis man er erfaren bruger af Rhino. Derfor har vi været med til at udvikle en forbindelse mellem Rhino og ARCHICAD, så man stadig kan benytte Rhino hvor det er stærkt, og så koble det til BIM-projektet i ARCHICAD. Vi kan sågar koble både Rhino og Grasshopper samtidig, men det bliver for teknisk at komme ind på hér.

Vi arbejder med Søren Ross på at bringe næste version af LAND-softwaren til ARCHICAD, så man i højere grad kan følge landskabsarkitektens traditionelle workflow, hvor man koterer først og så opbygger overfladen i 3D efterfølgende. Søren har været i gang med dette projekt i under et år, og vi håber snart at det vil være muligt at se nogle tidlige testversioner af hans plugin til ARCHICAD. Indtil da, er det muligt at hoppe fra ARCHICAD via DWG-tegninger til AutoCAD med LAND og så tilbage igen, når man har koteret sin tegning. Det er dog ikke den mest sofistikerede løsning…

Illustration: JUUL | FROST Arkitekter – Frederiks Brygge

Nogle af landskabsarkitekterne er allerede begyndt at gøre sig de første erfaringer med ARCHICAD, bl.a. Schønherr og Julie Kierkegaard, samt landskabsafdelingerne hos JUUL | FROST, DANIELSEN og POLYFORM.

For at få det hér BIM ud på landskabstegnestuerne, tager vi nu et initiativ som gerne skulle gøre det let og risikofrit selv at teste ARCHICAD. Det gør vi med et pilotprojekt som pakkeløsning, en såkaldt “landskabspilot”:

 • Du køber et 3-dages kursus specielt for landskabsarkitekter til halv pris, kr. 4.950 (eks. moms).
 • Du låner en test-licens (uden begrænsninger) i 30 dage.
 • I pilot-perioden tilbyder BIM Equity fuld support over email, telefon og skærmdeling.
 • BIM Equity leverer gratis en dansk lokalisering specielt tilrettet landskabsarkitekter, med mindre bygning, rigtige landskabslag og et mindre bibliotek med generiske (ikke produktspecifikke) BIM-objekter af byrums inventar.
 • Vælger du at købe ARCHICAD inden pilot-perioden udløber, giver vi 10% rabat på første licens til ARCHICAD.

Den samlede pris er altså kun kr. 4.950 (eks. moms) for hele pakken!

Vi er helt sikre på, at hvis du først prøver ARCHICAD, så går man ikke tilbage til AutoCAD og Sketchup. Derfor er vores mål, at fjerne alle barrierer for at teste programmet. Men en realistisk test, kan man kun lave med en tilstrækkelig viden om programmet, hvilket er årsagen til at kursus er en del af pakken. For at det skal kunne lade sig gøre for BIM Equity, er vi desværre nødt til at afholde kurset i vores egne lokaler i København, og er også nødt til at kræve mindst 5 deltagere for at kurset bliver gennemført. Vi tilbyder kun dette tilbud til tegnestuer, som ikke allerede har serviceaftale til ARCHICAD.

Vi har allerede sat tid af til kursus d. 6. – 8. juni 2016. Det betyder, at du skal ud af busken allerede nu, hvis man vil være med til at køre en landskabspilot på tegnestuen og dermed være med til at skyde sin virksomhed ind i det 21. århundrede. – Oven i købet lige inden sommerferien 🙂

Tag endelig fat i os hos BIM Equity, hvis du vil vide mere om ARCHICAD, om mulighederne for landskabsarkitekterne, eller hvis du er frisk på at lave et pilot-projekt. – Vi kan ikke vente med at komme i gang!

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • Young Architect

  Som nyuddannet arkitekt er man mester i rum og formgivning, men måske ikke i ligeså høj grad i Bygnings Informations Modellering (BIM), som er den metode, de større tegnestuer benytter til skabe deres projekter. Med BIM slår man 2D-tegninger og 3D-modellering sammen til ét workflow og én fil. Samtidig kan man udtrække mængder og tilføje… Se indlæg

 • Hvorfor ARCHICAD?

  BIM Equity er tilhængere af OpenBIM. Vi er fortalere for, at man vælger det software som passer bedst til ens tegnestue, projekter, medarbejdere og ikke mindst pengepung. Der er stor forskel på, hvilket behov landskabsarkitekter, bygningsarkitekter, konstruktionsingeniører, installationsingeniører, entreprenører, bygherrer og driftsherrer har. Nogle har behov for ét program til mange faggrupper og andre kun… Se indlæg

 • Lær at mestre Rhino, Grasshopper, ARCHICAD og GDL

  I maj og juni 2019 tilbyder BIM Equtiy to kurser, som til sammen giver det nok mest avancerede workflow for at opbygge et BIM-projekt. Vi har fået David Kjøller til at undervise i de avancerede værktøjer, som han har benyttet både under sit Ph.D.-projekt “Parametrisk designs potentialer i det kreative og udførende led – udvikling… Se indlæg

 • Guide: BIM-workflow med Rhino og Grasshopper

  BIM er det helt rigtige værktøj og den helt rigtige arbejdsmetode – fra første skitse til aflevering af hovedprojekt, da man samler 2D-tegninger og 3D-modeller med informationer og mængder. BIM kan sagtens være fri formgivning, organiske former og smukke, grafiske tegninger eller diagrammer. Men på nogle projekter er der behov for at arbejde kreativt med… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *