Modelcheck gør dit BIM-projekt hurtigere…

Nogle gange bliver BIM-projekter tunge og langsomme. Det er dels fordi, man med BIM arbejder i en stor database, men også fordi man ofte gemmer for meget unødvendigt materiale og nogle gange fordi, man har opbygget projektet og modellen på en uhensigtsmæssig måde. Hos BIM Equity laver vi modelcheck som en service, hvor vi gennemgår BIM-projektet og leverer en rapport med henvisninger til hvad vi ville gøre anderledes for at gøre projektet lettere tilgængeligt og hurtigere at arbejde med.

Dette har givet os en stor indsigt i, hvilke fejl der typisk skaber problemer hos brugerne, uanset om projektet er en lille privatbolig eller et stort sygehus. Det er næsten aldrig softwaren, men altid brugerne, som ikke har sørget for den tilstrækkelige orden og disciplin, hvilket med tiden har gjort projektet for tungt. Et eksempel er et sygehus-projekt, hvor terrænet er importeret som en kompleks 3D-geometri ca. 6.000 km væk fra hvor bygningen er placeret. Ikke nok med det, så har brugerne importeret samme terræn-model to gange præcis samme sted, formentlig da man ikke kunne se hvor den blev placeret første gang. Resulatet er en model som er langsom og tung, der mangler terræn.

Et andet eksempel er, et boligprojekt, hvor 92 toiletter stod for 30% af geometriens polygoner. Polygoner er hver flade i en 3D-model, som opdeles i trekantede stykker, hvor hver trekant tæller som ét polygon. Det er det samlede antal af polygoner, som gør 3D-modellen tung. Skiftede man visningen af toiletternes 3D-model fra “Detailed” til “Simple”, forsvandt størstedelen af polygoner. Sker det samme med døre, vinduer, møbler og fast inventar, kan modellen blive næsten ubrugelig uden at det giver værdi for brugeren.

Eksemplet herover er samme toilet-objekt i 3 forskellige detaljeringsniveauer. Fra venstre:

 • “Draft” = 140 polygoner/stk.
 • “Simple” = 530 polygoner/stk.
 • “Detailed” = 3.026 polygoner/stk.

Forskellen ses næsten ikke, på trods af den detaljerede version er mere en 20 gange så tung! Det er også en mulighed for f.eks. møbler, at man vælger at skjule 3D-modellen og kun vise objektet i 2D. Så er antallet af polygoner jo 0.

I ARCHICAD kan man pr. visning styre om man vil skjule greb på vinduer, døre og skabe, samt armaturer på håndvaske. Da disse objekter ofte er organisk formet, sparer man en masse polygoner på en let måde. Greb og armaturer kan så slås til ved hjælp af “Model View Options”, i de visninger hvor det giver mening…

Det ses ofte, at der ikke er ryddet ud i linkede tegninger, f.eks. X-refs (DWG) og PDF’er, men også bare antallet af skitser, snit, facader og detaljer, der ikke er nødvendige for projektet, men som fylder meget mere end man tror. Nogle gange er samme DWG eller PDF “loaded” flere gange, helt uden grund. Løsningen er at lave en arkiv-fil ved faseskift, og derefter at slette alt det unødvendige ud fra hovedfilen.

Har man rigtig mange – som i RIGTIG MANGE – Layouts i projektet, kan det anbefales at lave en særskilt ARCHICAD-fil alene med Layouts, som sendes fra hoved-filen via PMK-filer. Det er ikke rigtig til at sige, hvor mange Layouts der er for mange, da det kommer an på projektets kompleksitet og brugernes hardware (samt tålmodighed). Er filen “bare” blevet for stor, er der hjælp at hente hos GRAPHISOFT, der har skrevet denne guide.

Importerer eller linker man andre rådgiveres 3D-modeller ind i sit projekt, f.eks. via IFC-filer, kan modellen også hurtigt blive tung. Især ingeniørens installationer (MEP) fylder rigtig meget. Benytter man plugin’et “MEP Modeller” til ARCHICAD bliver importerede MEP-modeller fra IFC-filer ofte mindre, da den oversætter rørføringer til “rigtige” MEP-objetker. Men ofte er det helt unødvendigt at importere IFC-filer i ens eget projekt, frem for at samle fag-modellerne i Solibri Model Checker eller Navisworks. Hér kan man lettere finde fejl mellem rådgivernes modeller og så rette dem i hver rådgivers original-fil. Det giver som regel det bedste og hurtigste workflow.

Solibri Model Checker er et rigtig godt program til at finde fejl i ens BIM-projekt. Det kan være dobbelt-geometri (objekter der overlapper), projekteringsfejl, manglende eller forkert klassifikation og meget andet. Et check med Solibri Model Checker kan BIM Equity også være behjælpelig med, hvis man ikke ejer eller mestrer softwaren.

Generelt er det sundt at få checket sin model igennem af friske øjne. BIM Equity har stor erfaring med hvad man skal kigge efter og hvilken fil-størrelse/hastighed man kan forvente i forhold til projektets størrelse og kompleksitet. Kan man spare bare 5 minutter pr. medarbejder pr. dag, ved hurtigere hastighed af modellen, bliver det for 3 medarbejdere til 5 timer om måneden i uproduktiv ventetid. For et team på 6 mand, er det 120 timer om året. – Det kan altså være en god investering at få gennemgået et større projekt, som der arbejdes på i flere år.

Ved en gennemgang af dit projekt, leverer BIM Equity en rapport med anbefalinger til, hvad vi mener bør rettes i projektet. Ofte tester vi selv forskellen og følger man vores råd, er går man fra en model, som er næsten umulig at arbejde i, til en model som ikke længere føles langsom. Det er et arbejde som normalt tager 2-3 dage for os, at gennemgå en model, så man kommer alle hjørner af projektet igennem. Kræver det at man får en ekstern part til at checke sin model? Nej, men vi kan se, at uden denne hjælp vælger brugerne i stedet at fortsætte med at arbejde i den langsomme model, frem for at lede efter fejlene. Det kan være p.g.a. manglende erfaring og kompetencer, eller fordi medarbejderen har masser af andre presserende opgaver, som skal løses.

Nogle gange er løsningen at om-modellere nogle dele af bygningen eller at programmere intelligente GDL-objekter, til f.eks. facadebeklædning. Dette er ofte noget BIM Equity kan gøre langt hurtigere og billigere end projekt-teamet selv. Det tager f.eks. ikke lang tid, at programmere et facade-element, der grafisk kan indstilles til mange specielle størrelser, og samtidig skalerer perfekt. En anden fordel ved GDL-objekter er, at de ikke gør modellen langsom i samme grad som objekter der er modelleret på traditionel vis i BIM-programmet. – De er altså lettere at arbejde med og sløver ikke modellen!

Har du spørgsmål til hvad vi kan gøre for dit BIM-projekt, så tag endelig fat i os ved at klikke hér…

 • BIM giver mere præcise mængder!

  Et af de steder, BIM skaber allermest er i forbindelse med mængdeudtræk, ofte i forhold til udbud og tilbudslister. Men det er vigtigt at holde tungen lige i munden, hvis man skal have gode mængder fra BIM, for ikke at tale om risikoen for at levere forkerte mængder. Hér er 7 gode råd, som sikrer… Se indlæg

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • Step Up BIM!

  Nu er det ved at være sommer, og så er det tid til koldskål, grillfester, rosé på terrassen og til en ny version af ARCHICAD. Næste version er ARCHICAD 21 og udkommer i juni 2017. Normalt er vi vant til, at der kommer helt nye funktioner, man slet ikke viste man ønskede sig, men i… Se indlæg

 • 2 dage med ARCHICAD

  BIM Equity har i slutningen af august afholdt to seminarer om ARCHICAD 20 på vores kontor i København og hos Constructa Arkitekter og Ingeniører i Silkeborg. Der er sket en masse med ARCHICAD i forbindelse med introduktionen af ARCHICAD 20, og samtidig er økosystemet omkring ARCHICAD og OpenBIM blevet styrket. – Så det er rigeligt at… Se indlæg

 • Lav dit eget pilotprojekt med landskab i BIM…

  Landskabsarkitekter har ikke været de første til at kaste sig over BIM. Måske med rette! Softwaren har enten været målrettet bygning (og især nybyggeri), har ofte været for teknisk (hvor man taster tal, frem for at tegne) og de programmer som er lavet til landskab, er generelt kun optimale til store infrastrukturprojekter. På landskabstegnestuerne er resultatet,… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *