Implementering

BIM-IMPLEMENTERING

Vi forstår hvor grundlæggende end ændring BIM er

BIM er allerede accepteret i byggebranchen som en mere effektiv måde at dokumentere byggeri og fører til færre fejl og flere muligheder end kombinationen af 2D CAD og 3D-visualiseringer. Efterhånden er der så mange erfaringer og forskningsresultater, der alle viser samme fordele ved BIM, at man ikke længere kan se bort fra det.

“BIM gives us better and cheaper buildings.”

Statsbygg (Norway)

Ligesom CAD i 1980‘erne var det for blyantstegning, er BIM nu afløseren for CAD. Og ligesom man dengang kunne mærke en modstand mod at skulle skifte værktøj (eller paradigme), kan man i dag møde den præcis samme modstand mod at skifte fra CAD til BIM. Denne gang ved vi, at den største modstand vil komme fra CAD brugerne i virksomhederne, hvilket er det kritiske punkt for enhver virksomhed.

Der er mange måder at implementere BIM på en tegnestue – alt efter virksomhedens størrelse, medarbejder-profiler, projekter, digitaliserings-lyst og økonomi. Overgangsfasen fra CAD til BIM er altid en hård tid for ledelse og medarbejdere, hvor man lærer at benytte de nye systemer, mens man arbejder med en stram deadline. Man er nødt til at planlægge opgaver, selv om man ikke ved, hvor lang tid de tager at udføre, og medarbejderne er usikre på dem selv og deres omgivelser. Bemandingsmæssigt er det også en svær tid, hvor BIM-færdigheder pludselig bliver den vigtigste kvalifikation, som til dels afløser faglige kompetencer. Og lige som det kan være frustrerende for en medarbejder at skulle opkvalificere sig fra CAD til BIM, er det mindst lige så utilfredsstillende at skulle tilbage på et projekt, der kører i 2D CAD, når man nu lige har oplevet fordelene ved BIM.

“We are convinced that our expanded expertise and use of BIM will give us both competitive advantages and higher profitability in our projects. Building Information Modeling (BIM) is an important tool for more efficient construction.”

Skanska (Sweden)

Der er naturligvis også en økonomisk side af omstillingen, hvor der skal investeres i software, kurser og nogle gange også nye computere eller anden hardware. Og selv om denne investering tjener sig ind på ganske få år, er der mange tegnestuer, der ikke har mulighed for at betale start-omkostningerne for at skifte fra 2D til BIM.

Under implementeringen finder man hurtigt ud af, hvilke medarbejdere der er omstillingsparate, hvem der selv kan lære sig de nye programmer og hvem der har brug for mere kursus. Nogle personer synes det er sjovt, at arbejde på uprøvet grund, mens andre ikke fungere uden en tryg base. Undervejs i processen er der op- og nedture, men der er altid ét markant tidspunkt, hvor implementeringen skifter fra at kræve vilje, til noget der sker af sig selv, i et selvforstærkende proces, hvor medarbejderne selv ønsker at arbejde med BIM, og selv finder løsninger på nye problemer.

Det er grundlæggende vigtigt, at valget om at implementere BIM er en strategisk ledelsesbeslutning, som der ikke drages tvivl om på noget tidspunkt. Og ligesom valget er vigtigt i sig selv, er det også vigtigt at lave en tidsplan for omstillingen, og så holde sig til den. Tidsplanen skal holdes, ikke af princip, men fordi jo længere man trækker implementeringen ud, jo længere varer den hårde periode, som man skal igennem. Jo hurtigere man “river plasteret af”, jo før opnår man fordelene og jo hurtigere går “smerten” væk!

“By applying BIM, we could enhance the clients’ satisfaction level and keep the clear communication among the experts in each design team.”

Heerim Architects & Planners (Korea)

Tegnestuer der vælger at arbejde med BIM for at honorere krav udefra, for at følge med tiden eller pga. nye IKT-bekendtgørelser opnår sjældent en gevinst ved BIM. De bliver ikke bedre, mere effektive og det bliver en investering, der aldrig betaler sig hjem. BIM skal være en beslutning om, at man vil skifte til en bedre metode, fordi det virker. Skifter man kun i nogle afdelinger, bruger man kun BIM til projektering og ikke skitsering eller er det kun for de unge medarbejdere vil det udelukkende blive en besværlig og dyr affære, der sætter tempoet på projekterne ned, skaber dobbeltarbejde, hvilket generer flere fejl, medarbejderne bruger ikke deres nye kompetencer og bliver derfor ikke dygtige nok og samtidig mere frustrerede. BIM skal være en strategi, fordi det giver de effekter som tegnestuen ønsker.

Baseret på lang erfaring og ekspertise har BIM Equity udviklet og dokumenteret et workflow med BIM samt tilhørende guide og BIM manual. Læs mere om hvordan vi rådgiver virksomheder mht. strategi og implementering af teknologi og metode under Rådgivning >>

CASE:

PILOTPROJEKTER

En måde til at implementere BIM i virksomheden er via BIM Equitys pilotprojekter. Tegnestuen stiller et projekt og projektteam til rådighed og BIM Equity udlåner software og yder ugentlig support hos virksomheden, der alene betaler for et kursus til projektteamet. Efter pilotperioden kan virksomheden vælge at fortsætte med BIM eller lade BIM Equity hjælpe med at tilbageføre projektet til den tidligere software. Det er en risikofri måde at få BIM ind under huden…

SKRIV TIL OS

Hør mere om hvordan BIM Equity kan hjælpe med implementering