Skitsering i BIM giver smukke tegninger…

Jeg sad for nyligt til et møde med en flok BIM-managere fra de større danske tegnestuer, hvor samtalen kom ind på “pæne tegninger”. Nogle syntes at der var for meget fokus på om tegningerne nu også var pæne. Det er ofte BIM-stærke bygningskonstruktører, som ærger sig over arkitekter uden BIM-kompetencer lægger så meget vægt på tegningernes æstetik. Men én af dem tog ordet og sagde: “Det handler ikke om æstetik, eller om det er pænt eller om det er grimt. Det handler om aflæselighed, forståelse og kommunikation! Er tegningen skabt med stor fokus på de rette stregtykkelser, linietyper, skraveringer og den kun indeholder præcis de nødvendige grafiske elementer, vil afsenderen kommunikere meget mere præcist, og det være langt lettere forståelig for modtageren.” – Det er svært at være uenig i!

Når det så er sagt, ved vi jo alle sammen, hvor meget det betyder at lave en tegning man selv er stolt af, hvor det ikke kun er projektet, men også den grafiske fremstilling, der gør godt for selvværet. Nogle tegnestuer holder tilbage med BIM i de første faser, bl.a. fordi de er bange for, at de ikke kan styre det grafiske udtryk, så de kan lave tegninger, som på en grafisk tydelig måde svarer til det informationsniveau, som man vil kommunikere på et tidligt stade i projektet. Problemet er ofte, at BIM tegningerne har for mange detaljer, som man egentlig ikke ved noget om, og bliver for tomme andre steder.

 

Planskitse lavet i AutoCAD (klik for at se i høj opløsning)

Derfor har vi lavet en test, for en tegnestue, som har udlånt et par af deres plategninger fra skitseringprocessen. – Kan man ramme det grafiske udtryk med BIM som arbejdsmetode?

Hvis man indstiller BIM-objekterne så de ikke har for meget grafisk information og lægger en smule ekstra 2D-grafik til, så går det faktisk utrolig let. I min tegninger herunder er f.eks. de små tekster og løst inventar lavet som 2D-grafik og resten er “rigtige” BIM-objekter. Gulvtypernes skravering, rum-navne og arealer er del af rum-objektet. Tegninger er i 1:100.

Planskitse lavet i ARCHICAD (klik for at se i høj opløsning)

 

Det jeg ikke kan ramme (uden for meget snyd) er vinduer og døre. I AutoCAD-tegningen er de holdt 5 cm fri af dør- og vindues-hul, hvilket ARCHICAD ikke lader mig gøre. Jeg kan heller ikke lave dørens sving-linie, som et “kagestykke”, uden at vise døren kun som dørhul og så tegne “kagestykket” som 2D-grafik, hvilket er for meget snyd til min smag 😉

Sammenligning af samme tegning fra AutoCAD og ARCHICAD. Døre og vinduer viser hvad der er hvad. (Klik for at se billedet i højere opløsning)

 

Fordelene ved at skitsere med BIM er jo, at programmet holder styr på mængder som f.eks. arealer og vindueslister. Snit og opstalter genereres automatisk og så får man jo 3D-modellen foræret. Modellen herunder er alene brugt til at generere tegningen herover.

En anden lille fordel ved ARCHICAD er, at den kan gemme PDF-tegninger med indbyggede lag, som modtageren kan slå til og fra i f.eks. Adobe Acrobat.

Mange af vores kunder skitserer i ARCHICAD og arbejder meget med hvordan det grafiske udtryk bliver bedst muligt. JUUL | FROST arkitekter er en tegnestue, som presser grænsen for hvor meget grafisk styring man kan lave i ARCHICAD, uden at skulle en tur forbi Adobe Illustrator.

 

Herover ses et eksempel på situationsplan i 1:400 og etageplan i 1:200 fra projektet “Karlssons Äng” tæt på Kalmar i Sverige. Tegningerne er alene lavet i ARCHICAD som del af BIM-projektet og har udover et stærkt grafisk udtryk også alle fordelene ved BIM, som f.eks. alt i én fil, planer og snit optegnes fra 3D-modellen, mængder og styklister, samt visualisering. En anden interessant ting er, at JUUL | FROST også skitserer landskabet i BIM sideløbende med bygningerne – nogle gange med LAND4 som plugin. Det giver selvsagt endnu større fordele.

Man kan altså ikke konkludere, at der er en sammenhæng mellem tydeligt aflæselige og smukke tegninger og brugen af BIM. Det kan sagtens lade sig gøre at få både effektiviteten fra BIM og æstetikken fra 2D CAD-programmer…!

 • Young Architect

  Som nyuddannet arkitekt er man mester i rum og formgivning, men måske ikke i ligeså høj grad i Bygnings Informations Modellering (BIM), som er den metode, de større tegnestuer benytter til skabe deres projekter. Med BIM slår man 2D-tegninger og 3D-modellering sammen til ét workflow og én fil. Samtidig kan man udtrække mængder og tilføje… Se indlæg

 • Hvorfor ARCHICAD?

  BIM Equity er tilhængere af OpenBIM. Vi er fortalere for, at man vælger det software som passer bedst til ens tegnestue, projekter, medarbejdere og ikke mindst pengepung. Der er stor forskel på, hvilket behov landskabsarkitekter, bygningsarkitekter, konstruktionsingeniører, installationsingeniører, entreprenører, bygherrer og driftsherrer har. Nogle har behov for ét program til mange faggrupper og andre kun… Se indlæg

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • Lav dit eget pilotprojekt med landskab i BIM…

  Landskabsarkitekter har ikke været de første til at kaste sig over BIM. Måske med rette! Softwaren har enten været målrettet bygning (og især nybyggeri), har ofte været for teknisk (hvor man taster tal, frem for at tegne) og de programmer som er lavet til landskab, er generelt kun optimale til store infrastrukturprojekter. På landskabstegnestuerne er resultatet,… Se indlæg

 • Guide: BIM-workflow med Rhino og Grasshopper

  BIM er det helt rigtige værktøj og den helt rigtige arbejdsmetode – fra første skitse til aflevering af hovedprojekt, da man samler 2D-tegninger og 3D-modeller med informationer og mængder. BIM kan sagtens være fri formgivning, organiske former og smukke, grafiske tegninger eller diagrammer. Men på nogle projekter er der behov for at arbejde kreativt med… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *