Softwarefleksibilitet…

Når man vælger sit BIM-program, er der en masse hensyn man skal tage. Det skal være let og intuitivt, samt fungere godt med virksomhedens projekttyper og medarbejdersammensætning. Ofte kan programmerne levere en masse spændende funktioner, men det er vigtigt at fokusere på hvad man hovedsageligt skal benytte programmet til. Én vigtig parameter, når man vælger hvilken-som-helst type software er dog, at finde et program der har en indbygget fleksibilitet, så man tager højde for, at ens behov vil ændre sig med tiden.

General 01

Fleksibilitet kan være mange ting, hvilket jeg vil forsøge at anskueliggøre i det følgende. Først og fremmest må BIM-programmet kunne løse flere forskellige opgaver godt. På en arkitekttegnestue, der både laver skitsering, projektering, bygning, byplanlægning, landskab, nybyggeri og renovering, vil det være dumt, at fokusere på, at BIM-programmet kun skal være godt til at projektere i. Man bør finde en fleksibel software-platform, som kan dække tegnestuens behov, både i forhold til når man har implementeret BIM på hele tegnestuen, og i forhold til hvordan tegnestuen vil udvikle sig i fremtiden.

Fleksibilitet kan også være i forhold til samarbejdsparter. Hvis man vælger BIM-program ud fra hvad ens samarbejdsparter også bruger, vil man sansynligvis vælge forkert! Vælger ingeniøren f.eks. udfra hvad arkitekten eller entreprenøren bruger, vil han sikker ende med et BIM-program, som er bedre til andre fag-dicipliner end hans egen. Men vil han i fremtiden samarbejde med andre arkitekter og entreprenører, vi han måske så skulle vælge ny software for at matche samarbejdspartnerens software. Men hvad hvis arkitekt og entreprenør bruger hver sin software-platform eller hvis flere projekter kører sideløbende med forskellige samarbejdsparter og derfor forskelligt krav til software? Den rigtige løsning er, at vælge det BIM-program, der passer din virksomhed bedst uden at skele til ens samarbejdere. Man skal så sikre sig, at den softwaren man vælger er god til at importere og eksportere i det fælles fil-format, IFC, så man kan udveklse BIM med sine samarbejdsparter uanset hvilken software de benytter. – Er IFC altid en dans på roser og helt fri for problemer? Nej, men det er det heller ikke at skulle matche den software, som ens samarbejdsparter benytter fra projekt til projekt. Et åbent fil-format til udveksling er den sikre satsning!

3Dcuttingplanes

Når vi er ved IFC-formatet, så har det også en anden form for fleksibilitet indbygget. Med mindre der er ét BIM-program, som er bedst til alt, for alle faggrupper og i al fremtid, vil man sansynligvis skulle flytte projekter mellem forskellige BIM-programmer eller i fremtiden skulle åbne gamle projekter i nye programmer. Hér er IFC den eneste fællesnævner, og det er et yderst robust format, da det kun skifter version omkring hvert tiende år, og ikke hvert år som de fleste proprietære fil-formater.

Fleksibilitet er også at vælge et BIM-program, der kan køre på forskellige styresystemer, som f.eks. Mac, Windows og Linux, men også hvor server-teknologien – der gør det muligt for flere medarbejdere at arbejde i samme projekt – kan køre fra forskellige serversystemer, ligesom netværkslicenser skal kunne distribueres uden at tage hensyn til forskellige serversystemer. Selv programmer der omfatter forskellige cloud-services, kan nogle gange kun benyttes fra enten en Mac eller en PC. Det gør virksomheden sårbar, hvis nu f.eks. Microsoft eller Apple pludselig ikke leverer den standard, sikkerhed eller funktionalitet, man ønsker. – De seneste år, er der mange der hellere har ville arbejde på Mac end Windows – måske på grund af smartere hardware eller software der fungerer bedre sammen med ens telefon og tablet – hvis det er tilfældet, vil det være smart, at man har mulighed for at vælge Mac og ikke er begrænset af ens BIM-program. Derfor er det også smart, hvis de mobile apps der leveres med BIM-programmet kan både køre Android og iOS, samt måske Windows nye mobile software-format.

Solibri 05

Hardware kan også nogle gange være et problem. Nogle BIM-programmer kræver mere af computerens processor, RAM og plads på harddisken, selv for det samme projekt. Andre BIM-programmer er bedre til at udnytte flere processor-kerne samtidig og kan arbejde i baggrunden, så man ikke oplever BIM-projektet tvinger computeren i knæ. Det kan betyde, at man skal købe nye computere for at de kan trække BIM-projektet. Det er mere fleksibelt for virksomheden, hvis man kan benytte de eksisterende computere med den nye software.

En årsag til at softwaren skal være fleksibel, er at det er et rigtig stort valg for en virksomhed at vælge software-platform. Det har en masse konsekvenser for størrelsen af investeringer i programmer, uddannelse og måske hardware. Derfor er økonomien vigtig for valget af BIM-program. Én ting er at vælge det BIM-program, hvor man synes man får mest for pengene, men også at vælge programmer, hvor der er flere valgmuligheder for at investere. Det billigste i længen er altid at købe softwaren, hvis man har pengene. Men andre gange kan det være praktisk at leje, lease eller måske kun betale for de timer man bruger. Lejer man softwaren er opgraderinger og support normalt inkluderet i prisen. Køber man programmet kan man have en serviceaftale (“maintenance subscription”), hvor man månedligt betaler for support og opgraderinger. Det er vigtigt at sikre en fleksibilitet i forhold til at kunne afmelde denne serviceaftale, og stadig have muligthed for at købe opgraderinger eller tilmelde sig serviceaftalen igen. Dette giver maksimal fleksibilitet, hvis virksomheden i en periode ikke arbejder med BIM eller hvis økonomien bliver stram i noget tid.

Hvad med den dag, hvor man ikke længere ønsker at benytte BIM eller gerne vil skifte til et andet program. Hér bør man kunne sælge softwaren igen og få noget af investeringen tilbage. Behovet kan også opstå, hvis man splitter virksomheden i flere dele, og har behov for at lade licensen overgå til et andet CVR-nummer. Det kan også være smart at sikre sig, at man må udlåne softwaren til et konsortie, som man måske skal deltage i på et større projekt. Hvis man ikke kan det, vil man skulle købe nye licenser til konsortiet, som skal kasseres, når projektet er fuldført. Der kan være store forskelle på fleksibiliteten i licensreglerne mellem de forskellige software-platforme.

Skærmbillede 2016-01-24 kl. 22.04.35

Til sidst kan man checke, om et økosystem af understøttende objekter og dansk lokalisering er til stede. BIM kræver jo “intelligente” objekter til at opbygge modellerne. Det mest brugte forum til download af BIM-objekter er www.bimobject.com, hvor man kan finde et utal af produktspecifikke BIM-objekter. Det er hér let at se mængden af objekter til forskellige BIM-platforme. For at vurdere, hvor godt et BIM-program er tilpasset danske standarder og byggeskik, kan man kontakte forhandleren og høre til dansk lokalisering. En lokalisering kan f.eks. indeholde danske enheder (f.eks. i energiberegning), dansk tegningshovede, danske papirformater, dansk klassifikation (SfB, DBK eller CCS), danske tegningsstandarder og lagstruktur fra bips.

For at sammenfatte lidt hvad fleksibilitet er, handler det i de store linier om, at tænke lidt ud i fremtiden og sikre sig, at man ikke står om et par år, og ærger sig over at det software som man har investeret penge og kompetencer i, ikke lever op til de nye udfordinger man står overfor. Det er sket et hav af gange før, hvor f.eks. banker ikke forudså mængden af Mac-brugere og NemID ikke forudså smartphones. Nogle gange tænkes en stor beslutning ikke tilstrækkeligt igennem, men istedet indkøbes det samme BIM-værktøj som projekteringspartneren benytter, alene fordi man gerne vil vise samarbejdsvillighed og omstillingsparathed. – Eller måske fordi man vil skjule, at man ikke helt har overblik over hvilken retning, man ønsker virksomhedens måske vigtigste IT-beslutning skal gå. Der er meget på spil, så sørg for at være tilstrækkeligt godt klædt på til at tage den rette beslutning…

 • Test selv Solibri Model Checker…

  Ét af de BIM-programmer, som giver allerstørst direkte værdi er Solibri Model Checker, da den tidligt registrerer fejl i byggeprojekter, der ellers først ville blive opdaget og rettet i en senere fase af byggeriet, hvor de afledte omkostninger er mange gange større. Det er så godt som penge i banken! Når vi spørger BIM-brugere i Danmark, peger… Se indlæg

 • IFC-guide til Revit og ARCHICAD

  IFC-formatet er lavet af organisationen buildingSMART (som i Danmark er slået sammen med organisationen MOLIO) og er et åbent fil-format, som man kan eksportere sit BIM-projekt i. Når man gemmer projektet som IFC, kan det åbnes i stort set alle andre BIM-programmer, og IFC-formatet er derfor optimalt til at udveksle BIM mellem rådgivere, samt til… Se indlæg

 • Ny version af Solibri Model Checker: SMC 9.9

  Midt i november 2018 kom den nye version af Solibri Model Checker 9.9, som kort før jul allerede blev opdateret til version 9.9.3. Solibri Model Checker (SMC) er de facto standarden for kvalitetssikring of mængdeudtræk fra IFC-filer. Da SMC’s check er regel-baserede, er det muligt ikke kun at checke for kollisioner, men også for handicap… Se indlæg

 • Store ændringer i BIMx

  BIM er til for at blive delt! Fagrådgiverne deler filer mellem sig i IFC-format, som kan importeres til deres eget BIM-program. For at få BIM ud til entreprenører, bygherrer, kunder, håndværkere, brugere og mange andre, som ikke kan håndtere de store BIM-programmer, er BIMx den suverænt bedste løsning. BIMx er en intuitiv BIM-viewer, der viser… Se indlæg

 • BIM – Geometri eller data

  BIM betyder ”Bygnings Informations Modeller”, hvilket jeg forstår som 3D-modeller beriget med informationer. Nogle benytter i stedet oversættelsen ”Bygnings Informations Modellering”, hvilket understreger, at værdien ligger i processen og ikke i selve output. Måske bør ordet ”Bygning” endda erstattes med ”Bygge”, så man i større omfang også inddrager landskab, anlæg, infrastruktur og (by-)planlægning. Når man starter… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *