Solibri Model Checker er nøglen!

Hvis BIM skal være mere end bare 2D-tegninger og 3D-visualiseringer er Solibri Model Checker måske nøglen til et godt BIM-workflow og måske oven i købet opstarten på at arbejde med OpenBIM, hvor projektet ikke bare er en fil i ét BIM-program, men kan skifte hænder på tværs af fagdisipliner og softwareplatforme.

Solibri Model Checker er kvalitetssikring af BIM-projeket. Mange taler om kollisionskontrol, men dette er kun en lille del af kvalitetssikringen i Solibri Model Checker, som også kan finde problemer med dobbelt-geometri, tolerancer, flugtveje, stigninger på trapper/ramper, tilgængelighed for handicappede, checke for klassification (f.eks. CCS), korrekt placeret modulnet og meget, meget mere.

KS Pink

For at kunne finde fejl, der passer til et dansk projekt, har BIM Equity lavet en dansk lokalisering til Solibri Model Checker, som gør det lettere at komme i gang med kvalitetssikringen, uden at skulle opfinde den dybe tallerken igen. Kontakt os, hvis du vil vide mere om dansk lokalisering til Solibri Modle Checker.

Arbejder med IFC

Solibri Model Checker kan som udgangspunkt kun åbne IFC-filer og så sine egne projekt-filer. Det betyder, at det er IFC-versionen af dit projekt, der bliver checket, hvilket giver rigtig god mening af flere årsager. Der mange bygherrer og driftsherrer, som kræver aflevering i IFC-format, p.g.a. IKT-bekendtgørelsens krav eller bare fordi det er smart, hvis man vil kunne tilgå projektet mange år ind i fremtiden, hvor Revit eller ARCHICAD måske ikke er det foretrukne program længere. Det er derfor praktisk, at lave kvalitetssikringen på afleveringsformatet, så man ikke står med nogle fejl til sidst, fordimåske  bestemte objekt-typer ikke oversættes som man forventede eller fordi CCS-koderne ikke står i det forventede felt. – Selvfølgelig skal kvalitetssikring laves på afleveringsformatet!

Det giver også mening at kvalitetssikre med IFC-filer, da man jo hér checker fag-rådgivernes modeller op imod hinanden. Arbejder arkitekten i ARCHICAD, konstruktionsingeniøren i Tekla og installationsingeniøren i MagiCAD på Revit eller AutoCAD, så er det intet problem at samle IFC-filerne til én model i Solibri Model Checker. Projekter der p.g.a. kompleksitet eller størrelse opleves som tunge i andre BIM-programmer, kører ofte fint i Solibri Model Checker.

Mængder tages fra IFC-modellen

Da IFC ofte er afleveringsformatet og det format som udsendes ved digitalt udbud, er det logisk at man også tager alle mængder fra IFC-projektet. Det er nogle gange en fordel at tage mængderne, fra fælles-modellen frem for at benytte fag-modellerne. Solibri er eminent til at trække mængder, da man benytter den samme måde til at opstille regler, som til kvalitetssikringen. Det betyder, at kan man entydigt definere en mængde, kan Solibri også udtrække den! Modsat Solibri er der nogle problemer med især Revits måde at håndtere mængder på, hvor mængderne i Revit ofte afviger fra samme projekts mængder i IFC-filen. Faktisk så meget at mængderne ændres, hvis man eksportere fra Revit til IFC og importerer den samme IFC-fil tilbage i Revit. Forskellen er formodentligt omkring ½%, hvilket kan koste mange penge for entreprenøren. – Tager man altid alle mængder fra afleveringsformatet, IFC, er man sikker på, at få de rigtige mængder.

Generer rapport i Solibri

Se medrådgiveres ændringer

I et almindeligt projekt, hvor man udveklser IFC er det altid en god idé, at checke sine egne filer for fejl i Solibri Model Checker inden udsendelse. Har man ikke selv softwaren, kan man benytte den gratis Solibri Model Viewer, til at lave en visuel granskning, for at se om der er noget der ser forkert ud. Solibri har formentlig den bedste IFC-læser på markedet, som både er præcis og hurtig, og ofte finder man nogle af de dumme fejl, bare ved at kigge på sin IFC-model.

Ved selv at opsætte regelsæt kan man nemt checke for en given udfordring. Måske er det ikke længere optimalt at importere/relinke medrådgiveres IFC-filer i ens egen projektfil, når man er kommet langt ind i projekteringen. Hér benytter nogle af vores kunder Solibri Model Checker til at se, hvilke ændringer – om nogle overhovedet – der er i de senest udsendte filer, som medrådgiverne har lagt på projektweb. Måske er det lettere at tage højde for ganske få ændringer ved selv at redigere BIM-projeket, og er der slet ingen ændringer, behøver filen selvfølgelig ikke at ændres.

Mindre fil-størrelse

IFC-filer kan nogle gange blive meget store og derfor tage lang tid at importere. En del af årsagen ligger i, at BIM-programmerne man eksporterer fra, ikke altid har så god “data-hygiegne”. Det betyder, at den samme information står flere steder i samme fil, hvilket jo ikke rigtig giver mening. Solibri har derfor lavet det lille gratis program, IFC Optimizer, som fjerner dobbelt-data (redundant data) og derefter komprimerer filen som en ZIP-fil. Det kan nogle gange gøre filer op til 90% mindre, hvilket gør det meget lettere at sende IFC-filer rundt og meget hurtigere at importere i f.eks. Revit eller ARCHICAD. Da det kun er redundant data som fjernes, er der ikke risciko for at kvaliteten af filen bliver dårligere. Det er derfor god stil, altid at komprimere sine filer inden udveksling…

Administrer fejl i BIMcollab

De fejl som Solbri Model Checker finder gemmer man i fejlrapporter, som kan åbnes i Solbri Model Checker eller i den gratis Solibri Model Viewer. Man kan også eksportere fejlrapporterne som PDF- eller Excel-filer. Der er lavet et nyt åbent filformat for fejlrapporter, BCF, som ejes af buildingSMART, som også står bag IFC-formatet. Med BCF-filer kan man importere fejlrapporterne i sit BIM-værktøj, som f.eks. Tekla, Revit eller ARCHICAD. Når man hér dobbelt-klikker på en fejl, zoom’er BIM-programmet automatisk ind på det objekt, som fejlen er tilknyttet, hvilket gør det væsentlig hurtigere at rette alle fejl i fejlrapporten.

Forbind CAD til BIMcollab

Men det kan blive endnu smartere endnu, da man med BCF er nødt til at sende BCF-filer frem og tilbage med email eller gemme dem på projektweb. BIMcollab er et web-baseret system i “skyen” til at administrere fejl. Det synkroniserer med bl.a. Solibri Model Checker, så fejlrapporten automatisk uploades til BIMcollabs servere, hvor projekteringslederen kan prioritere fejlene og tildele dem til forskellige rådgiveres medarbejdere. Det er let at bruge BIMcollab i en internet-browser, så selv medarbejdere uden BIM-erfaring kan styre fejlene. Det er let at følge med i antallet af fejl og hvor mange der løbende bliver rettet, via forskellige grafer i BIMcollabs “dashboard”. BIMcollab giver så meget værdi (og koster stort set intet), hvilket gør det næsten endnu mere værdifuldt end Solibri Model Checker, som genererer fejlene. BIMcollabs BCF Manager, der er det pluin man installerer i sit BIM-program fungerer med Revit, Tekla, ARCHICAD, simplebim, Navisworks og Solibri Model Checker.

Skærmbillede 2016-04-17 kl. 02.56.28

Protip: Hvorfor så ikke benytte Navisworks frem for Solibri? Før det første er det som sagt smart, at Solibri Model Checker “tvinger” én til at checke IFC-filerne frem for originalformatet. Desuden kan Solibri checke for væsentlig flere ting end Navisworks, p.g.a. mligheden for selv at opbygge regelsæt og den danske lokalisering til Solibri Model Checker. Men måske den vigtigste årsag er, at workflowet i Solibri Model Checker følger ens behov under kvalitetssikringen meget bedre, hvilket man kun forstår ved at teste begge programmer. Solibri Model Checker kan håndtere større filer flydende, hvor projekterne hurtigt bliver “tunge” i Navisworks. Fordele ved Navisworks er, at light-versionen ofte kommer gratis sammen med Revit, at modellerne ser pænere ud end i Solibri Model Checker. Desuden kan Navisworks lave 4D-visualiseringer af projektets udførelse i tid, hvilket man ikke kan i Solibri Model Checker, samt Navisworks kan åbne et væld af forskellige original-formater, som f.eks. Revit, ARCHICAD, Tekla, m.v.

Direkte link til ARCHICAD

Selv om noget af det fantastiske ved Solibri Model Checker er, at den alene håndterer IFC-filer – så alle BIM-programmer er lige stillet og så man checker afleveringsformatet – er der dog en mulighed for at benytte et direkte link mellem ARCHICAD og Solibri Model Checker. Ved at installere et plugin til ARCHICAD, kan man åbne sit projekt direkte i Solibri Model Checker og når man finder fejl, kan man “hoppe” direkte tilbage til ARCHICAD. Dette er smart til den interne kvalitetssikring, men det fjerner ikke behovet for at samle fag-modellerne i IFC-format til et fælles check. Men når man først har fundet værdien af automatiseret kvalitetssikring, forstår man også, at jo tidligere i projektforløbet man starter, jo mere får man ud af det. Med plugin’et til ARCHICAD lægger Solibri op til at arkitekten checker sine BIM-projekter helt fra skitsefasen, hvilket måske også er årsagen til, at der ikke er nogen plugins til de BIM-programmer, som i højere grad er målrettet ingeniørerne, som f.eks. Revit, Tekla og MagiCAD.

Virtual Reality er på vej

Nyeste udvikling af Solibri er en version, der fungerer med Virtual Reality – til at begynde med til OpenBIM Studio, som er en 3D-biograf, der viser projektet i fuld skala. – Men hvorfor dog vise fejl i 1:1?!? Det giver ikke den store merværdi at se sine fejl i 1:1, frem for at se dem på en storskærm i et mødelokale, men ved at benytte Solibri’s IFC-oversætter, bliver det muligt at eksportere direkte fra praktisk talt alle BIM-programmer og vise modeller direkte i OpenBIM Studio. Det er en kæmpe forskel fra i dag, hvor hver fag-model model gemmes i f.eks. FBX- eller 3DS-format og importeres i Unity, hvor man lægger lys og forbereder modellen til Virtual Reality. Når Solibri kan køre i OpenBIM Studio, bliver det let at samle en række modeller og gå en tur gennem projektet. Det er bl.a. smart til brugerinddragelse, som jo er en anden form for kvalitetssikring.

Med sin fokus på IFC-formatet og med sine mange mulighederer Solibri vejen til større værdi med BIM og vejen til mere OpenBIM. En af måderne Solibri Model Checker er mere åben på, er ved understøttelsen af både Windows og Mac. Mange af de smarte udvidelser finder man på Solibri Solution Center, som er en slags App Store til Solibri Model Checker. – Alt fungerer helt af sig selv.

Vi du videre med BIM, så er Solibri vejen. Læs mere om Solibri på hér på siden og download en gratis test-version. Men pas på – kvalitet er stærkt vanedannende!

 • Ny version af Solibri Model Checker: SMC 9.9

  Midt i november 2018 kom den nye version af Solibri Model Checker 9.9, som kort før jul allerede blev opdateret til version 9.9.3. Solibri Model Checker (SMC) er de facto standarden for kvalitetssikring of mængdeudtræk fra IFC-filer. Da SMC’s check er regel-baserede, er det muligt ikke kun at checke for kollisioner, men også for handicap… Se indlæg

 • BIM – Geometri eller data

  BIM betyder ”Bygnings Informations Modeller”, hvilket jeg forstår som 3D-modeller beriget med informationer. Nogle benytter i stedet oversættelsen ”Bygnings Informations Modellering”, hvilket understreger, at værdien ligger i processen og ikke i selve output. Måske bør ordet ”Bygning” endda erstattes med ”Bygge”, så man i større omfang også inddrager landskab, anlæg, infrastruktur og (by-)planlægning. Når man starter… Se indlæg

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • BIMeye styrer informationerne i BIM…

  En af de store tendenser for BIM er, at man i stadig højere grad fokuserer på informationer og data. 3D-modellen og tegninger er stadig en stor del af BIM, men værdien af data er større end de fleste indser, især jo længere ind i byggeprocessen man kommer. En anden tendens er små web-databaser overtager arbejdsgange,… Se indlæg

 • Ny version af Solibri Model Checker

  Nu er Solibri Model Checker 9.8 blevet frigivet, med et helt nyt og friskt udseende. Brugerfladen er blevet pudset af, så programmet fremstår nyt og moderne – i samme grafiske stil som Solibri’s nye logo (uden de gule cirkler), Solibri Solution Center og virksomhedens hjemmeside. Alting er som næsten som det plejer, hvilket er en… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *