Step Up BIM!

Nu er det ved at være sommer, og så er det tid til koldskål, grillfester, rosé på terrassen og til en ny version af ARCHICAD. Næste version er ARCHICAD 21 og udkommer i juni 2017.

Normalt er vi vant til, at der kommer helt nye funktioner, man slet ikke viste man ønskede sig, men i år er det anderledes. I år bliver alle ARCHICAD-brugernes ønsker opfyldt. – Eller måske bare en håndfuld af dem…

Øverst på ønskelisten har længe stået et bedre trappeværktøj. Egentlig er der mange gode ting at sige om det nuværende trappeværktøj, men “fleksibelt” er nok ikke et af dem. Det løser en masse opgaver, men det kræver også altid at man bokser lidt med det. Ikke længere. Det nye trappeværktøj i ARCHICAD 21 er intelligent og hjælper dig med at planlægge trappen. Det hænger fast i tilstødende vægge og i etagestrukturen, så ændres etagehøjden eller flyttes vægge, så ændrer trappen sig automatisk i højden (inden for de opsatte regler), og hvis det kræver ændringer i plan, så spørger ARCHICAD pænt om den må.

De nye trapper kan nu redigeres for hvert trin, med næsten ubegrænset frihed. – Man chokeres over, hvad der kan lade sig gøre! Mange nye trappe-typer er tilføjet, så f.eks. trin fastgjort direkte til væggen kan laves automatisk.

Trapper går hånd i hånd med værn, og der er også kommet et nyt værn-værktøj i ARCHICAD 21, som på samme måde som de nye trapper er intelligente og fleksible. De kan skræddersyes til praktisk talt et hvilket som helst værn eller håndliste, og derefter tilrettes for hver enkelt delkomponent. Værn hænger fast i trapper, vægge, dæk og terræn. Du kan altså lade et værn følge dit Mesh, så det automatisk ændres i takt med terrænprofilen. Gemmes træer eller lygtepæle som lodposter i dit værn, kan det være et smart hack til at få intelligent styring af træer og lygtepæle.

Når vi nu taler om lygtepæle, så er der også kommet en ny funktion til at placere gentagelser langs andre objekter, som f.eks. en Spline. Er det lygtepæle langs en vej, roterer de automatisk, så de altid placeres vinkelret på vejens midterlinie. I videoen herunder er det stole langs en væg. – Smart!

Nu kan Hotlinked Modules indsættes uanset om de to filer har samme etagestruktur. Ikke nok med det, så kan man i ARCHICAD 21 også Hotlink’e IFC-filer, hvilket er praktisk i forhold til samarbejdet mellem f.eks. arkitekter og ingeniører eller landskabsarkitekter og bygningsarkitekter, hvis de ikke benytter samme BIM-platform.

Alle elsker at hade klassifikation, men der er måske blevet lidt mindre at hade i ARCHICAD 21. Der er kommet et fælles system for klassifikationskoder, som gør det muligt at downloade udenlandske og danske klassifikations-systemer fra GRAPHISOFTs hjemmeside. Tidligere leverede bips (nu Molio) CCS-klassifikation gennem den danske lokalisering til ARCHICAD, men nu er det bygget endnu længere ind i ARCHICADs økosystem.

Der er en hel de af de nye funktioner, som handler om tværfagligt samarbejde, hvilket også er baggrunden for, at ARCHICAD 21 har indbygget kollisionskontrol. Det fungerer fint, men er selvfølgelig slet ikke en konkurrent til programmer som Solibri Model Checker. Og når vi taler samarbejde på tværs af BIM-programmer, så er der et længe ventet ønske, som er ved at gå i opfyldelse:

Det er i ARCHICAD 21 muligt at importere og eksportere Revit-filer direkte. Men inden armene går gennem loftet, skal det nævnes, at det er en meget begrænset import/eksport, der hovedsageligt oversætter 3D-geometrien til Morphs i ARCHICAD og Masses i Revit. Der er nogle fordele ved denne udvekslingsmetode, men i de fleste tilfælde er IFC stadig måden at samarbejde på på tværs af forskellige BIM-programmer. Oversættelsen af Revit-filer i ARCHICAD vil dog løbende blive forbedre, så i fremtiden kan vi håbe på, at den kommer op på niveau med oversættelsen af DWG-filer i ARCHICAD.

Integrationen af Rhino og Grasshopper er i ARCHICAD 21 blevet bedre, så man nu kan indstille bl.a. Zoner og objekter mere detaljeret, lige som farverne er oversat bedre mellem programmerne.

Perspektivisk visning har nu fået en række forskellige “looks”, som gør det flottere og sjovere at arbejde i perspektiv frem for plan, snit og opstalt. Hele 3D-motoren er opdateret, hvilket betyder meget mere glidende navigation i 3D. Næsten alle funktioner kan klares fra perspektiv, og der er masser af interaktive guidelines i 3D. Visualiserings-motoren, Cinerender, er også opdateret, så den følger Cinema 4D 18, som er hurtigere og med mere præcis lysfald.

Er man Mac-bruger med en af de nyeste MacBooks, kan man glæde sig over, at ARCHICAD 21 understøtter den Touchbar, som har erstattet F-tasterne på tastaturet. Det betyder, at den smalle, berøringsfølsomme skærm viser forskellige knapper, alt efter hvad du laver i ARCHICAD. Det skal man lige vende sig til, men når det er sket kan man ikke forestille sig at undvære det!

Ellers er der småting, som Curtainwalls kan redigeres i plan, Tryllestaven har fået grafiske guides i både 2D og 3D, stiplede linier vil fremover altid ramme hjørnerne og endepunkter af den form de beskriver, Tekst-værktøjet har fået Favoritter, afgrænsningen af snit og opstaler kan redigeres fra selve snittet eller opstalten, bedre styring af hvilke parametre der kopieres med pipette-værktøjer, bedre styring af IFC-translators, man kan gemme et udsnit af projektet som PLN-fil, auto-reservering af objekter i Teamwork (!), nye backup-muligheder i BIMcloud og meget, meget mere…

Ovenstående funktioner jo ikke det, som gør ARCHICAD til ARCHICAD, men det er godt nok en velkommen gave til eksisterende brugere. Det er også en rigtig god grund til at opgradere sin ARCHICAD, hvis man ikke er på serviceaftale. Opgraderer man inden ARCHICAD 21 frigives til juni, skal man kun betale for at opgradere til version 20, men modtager alligevel version 21, når den er klar.

Læs mere om den nye version af ARCHICAD hér

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • IFC-guide til Revit og ARCHICAD

  IFC-formatet er lavet af organisationen buildingSMART (som i Danmark er slået sammen med organisationen MOLIO) og er et åbent fil-format, som man kan eksportere sit BIM-projekt i. Når man gemmer projektet som IFC, kan det åbnes i stort set alle andre BIM-programmer, og IFC-formatet er derfor optimalt til at udveksle BIM mellem rådgivere, samt til… Se indlæg

 • Hvorfor ARCHICAD?

  BIM Equity er tilhængere af OpenBIM. Vi er fortalere for, at man vælger det software som passer bedst til ens tegnestue, projekter, medarbejdere og ikke mindst pengepung. Der er stor forskel på, hvilket behov landskabsarkitekter, bygningsarkitekter, konstruktionsingeniører, installationsingeniører, entreprenører, bygherrer og driftsherrer har. Nogle har behov for ét program til mange faggrupper og andre kun… Se indlæg

 • 2 dage med ARCHICAD

  BIM Equity har i slutningen af august afholdt to seminarer om ARCHICAD 20 på vores kontor i København og hos Constructa Arkitekter og Ingeniører i Silkeborg. Der er sket en masse med ARCHICAD i forbindelse med introduktionen af ARCHICAD 20, og samtidig er økosystemet omkring ARCHICAD og OpenBIM blevet styrket. – Så det er rigeligt at… Se indlæg

 • Guide: BIM-workflow med Rhino og Grasshopper

  BIM er det helt rigtige værktøj og den helt rigtige arbejdsmetode – fra første skitse til aflevering af hovedprojekt, da man samler 2D-tegninger og 3D-modeller med informationer og mængder. BIM kan sagtens være fri formgivning, organiske former og smukke, grafiske tegninger eller diagrammer. Men på nogle projekter er der behov for at arbejde kreativt med… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *