Købe, leje eller lease?

KØBE, LEJE ELLER LEASE?

Hos BIM Equity vælger du selv

Der er mange holdninger til, om det er bedst at købe, leje eller lease software. Traditionelt har de fleste købt licenser til CAD/BIM-software og løbende betalt for en serviceaftale, som bl.a. indeholder support og opgraderinger. Har man behov for et fast antal licenser er dette stadig det billigste på lang sigt. – Normalt har det kunne betale sig at købe software (inkl. serviceaftale) efter ca. 4 år.

Kan man ikke se så langt ind i fremtiden, kan det være mere praktisk at leje software. Det er dog kun ganske få software-titler, hvor dette er en mulighed. ARCHICAD kan f.eks. både købes, lejes og leases, og prisen for leje afhænger af om man vil forudbetale for 1, 3, 6 eller 12 måneder af gangen. Med leje-licenser er serviceaftalen inkluderet i prisen, og man bliver ved med at betale den høje leje – sammenlignet med købsprisen – så længe man vil benytte programmet. Helt objektivt betaler man for fleksibilitet.

Den sidste mulighed er at lease software, hvilket betyder, at man betaler for softwaren over 36 måneder, hvorefter man ejer den. Den samlede leasingpris er selvfølgelig en smule højere end købsprisen, da man betaler renter til leasingpartneren. Ved leasing er det påkrævet samtidig at betale for en serviceaftale i hele leasingperioden, for at holde softwaren “up-to-date”. Fordelene ved at lease er, at man spreder investeringen ud over en periode, hvor man også kan opnå besparelsen ved at arbejde med den nye software. Man har også mulighed for at afskrive hele leasingprisen i sit årsregnskab. Der er dog også en række krav, at virksomheden skal kunne opfylde, for at blive godkendt af leasing-partneren.

For tiden er der en række software-producenter – f.eks. Adobe og Autodesk – som vælger at presse deres brugere fra at kunne købe softwaren til kun at kunne leje. Dette har nogle fordele for kunden – man betaler et mindre beløb ad gangen og har en større fleksibilitet – men bliver samtidig også væsentlig dyrere for kunden efter kun få års brug. Hos BIM Equity er det kun vores web-baserede software (f.eks. BIMcontakt og ArchiFM.net) der kun kan lejes. Alle andre programmer kan man købe eller lease, og nogle få kan også lejes. Dette giver kunden mulighed for at vælge den løsning der passer dem bedst, og hos os er det stadig kunder der har ret…