Visualisering af nyt sygehus i Aabenraa

Når projektledelsen på den nye udbygning af sygehuset i Aabenraa skal sikre sig, at politikere, borgere, patienter og ansatte på hospitalet får det hospital de ønsker, er brugerinddragelse en vigtig faktor. Én af elementerne i brugerinddragelse er visualisering, f.eks. med tilgang til tegninger og 3D-model på iPads og løbende opdaterede illustrationer, der gør det muligt at tage stilling til, om rådgivernes design er opfylder alles behov.

BIM Equity har leveret en BIMx-model til Sygehus Sønderjylland, som gratis kan deles til et ubegrænset antal interessenter – helt uden behov for logins og password. Tegninger og 3D-modellen er sammenkædet, så man kan trykke på en snitpil og så blive ført direkte til den tilsvarende snit-tegning. På samme måde kan man fra enhver tegning vælge at se tegningen lagt på et udsnit af 3D-modellen, så der skabes en forståelse for sammenhængen mellem 2D-tegninger og 3D-modellen. Man kan gå rundt i modellen og tage mål direkte på både 2D-tegninger og 3D-model.

Men der er et abstraktionsniveau i tegninger og 3D-modeller, som kan gøre det svært at forstå materialer, farver og stemninger. Hér er “klassiske” 3D-rederinger at foretrække, men det kan være tidskrævende (og dermed dyrt) at opdatere disse løbende, hvis man skal lave rettelser til sin 3D-model direkte i 3ds MAX, Rhino eller Sketchup, vente i timevis på at computeren renderer og til sidst lægge et lag af stemning ovenpå i Photoshop, med græs, træer, mennesker, biler, fugle og selvfølgelig lensflare, som prikken over i’et.

Hér er Twinmotion et rigtig godt alternativ til det traditionelle visualiserings-workflow, da det er en “real time”-render, som leverer billedet på få sekunder frem for timer, synkroniserer automatisk med BIM-projetket i Revit eller ARCHICAD og nemt tilføjer liv og stemning til illustrationerne. – Man kan sågar også lave animerede videoer, som generes på minutter frem for døgn i traditionelle programmer som f.eks. 3ds MAX, V-Ray og Cinema 4D.

Workflowet med Twinmotion er, at man synkroniserer BIM-projektet, som helst skal have overfladerne opdelt i ligeså mange forskellige overflader som den endelige illustration. I illustrationen fra Aabenraa sygehus som ses herunder, er det bare farvede overflader, som gør det let at overskue hvad der er hvad. Synkroniseringen sker gennem det installerede plugin med et enkelt klik:

Derefter åbnes projektet automatisk i Twinmotion og overflader oversættes automatisk til mere fotorealistiske fra Twinmotions indbyggede bibliotek. På samme måde erstattes mennesker og træer automatisk med “levende” versioner, der bl.a. snakker og bevæger sig i vinden. De overflader man ønsker at erstatte trækkes bare fra Twinmotions indbyggede bibliotek. I billedet herunder, er der udelukkende brugt Twinmotions egne materialer og objekter:

Nu kan man eksperimentere med det rigtig tidspunkt på døgnet, og resultatet ses øjeblikkeligt:


Det giver en god effekt, at tilføje lidt længere græs og beplantning. Man kan også skifte årstid og vejr, som man ønsker. Først efterår i regn:

…så klarer det op:

…og herunder er det vinter og snevejr:

Er man ikke helt sikker på materialer, eller ønsker man mere liv i illustrationen, er der ingen grænser for hvad man kan tilføje direkte fra det indbygge bibliotek i Twinmotion:

Herover er det dyr, motorcykler, bænke, lamper, grafitti, luftballoner, en vandpyt, vejstriber og så alternative materialer, som måske ikke lige er det udtryk Sygehus Sønderjylland er ude efter.

Derfor rettes alle indstillingerne til og på få sekunder genereres illustrationer i “Fuld HD” (1.920 x 1.080 px) eller 4K:

Og når det første billede er klar, kan man fortsætte med flere synsvinkler:

Kvaliteten af illustrationerne er ikke helt fotorealistisk, og det kan anes, at Twinmotion bygger på teknologi fra computerspil. Men det er også denne teknologi, som gør det ufatteligt hurtigt at arbejde med, som giver et konstant opdateret arbejdsbillede i høj kvalitet, og som gør det let at synkronisere med BIM-projektet, hver gang der er lavet ændringer. – Det perfekte workflow for arkitekter!

Animationer sættes også hurtigt op, så snart modellen har det ønskede udtryk. Rendertiden på 40 sekunders video er 15-20 minutter alt efter modellens kompleksitet og computerens ydeevne. Har man VR-briller fra HTC Vive eller Oculus Rift, kan disse også fungere direkte med Twinmotion, så man kan gå rundt i modellen som at være der selv!

Kvaliteten på min bærbare MacBook Pro er automatisk stillet til “High”, hvilket fungerer fint, selv med en kæmpe model som et helt sygehus:

Man skal lige være opmærksom på, at kvaliteten i arbejdsbilledet afhænger af computerens grafikkort, men den endelige kvalitet af illustrationerne er altid den samme. Med et kraftigt grafikkort tager det måske kun 4 sekunder at gemme et billede, mens en langsommere computer kræver 20 sekunder. – Kommer man til at nyse i mens, lægger man slet ikke mærke til ventetiden 😉

 • Gratis opgradering til Artlantis

  Artlantis er er visualiseringsprogram, som udmærker sig ved at lave super flotte renders, være nemt at bruge, med stort bibliotek af “staffage” (planter, mennesker, transportmidler, møbler, m.v.), virker til både Mac og Windows, har plugins til bl.a. Revit, ARCHICAD og Sketchup og koster næsten ingenting. – Nævnte jeg, at det laver super flotte renders?!? Nå,… Se indlæg

 • En ny virkelighed

  Arkitektur visualisering er en særlig kunst, som hidtil har krævet lang ventetid, masser af tålmodighed, samt kaffe og cola i store mængder. Jeg har selv siddet nætter op til konkurrenceaflevering og ventet på at illustrationerne renderede én for én. Jeg har andre gange opsat tegnestuens mange computere, så de sammen kunne rendere en hel film i… Se indlæg

 • Visualisering for arkitekter…

  Som arkitekt er visualiseringer vigtige, for at forklare ens visioner for bygherre, brugere, borgere og andre intressenter. Visualisering har tidligere hovedsageligt været håndtegnede perspektiver med blyant eller akvarel, hvilket gennem tider har skabt ufatteligt smukke kunstværker. I dag er arkitektonisk visualisering oftest ensbetydende med 3D-renderinger efterbearbejdet med Photoshop, hvilket også kan resultere i regulære kunstværker. En… Se indlæg

 • ARCHICAD 20 – Et frisk syn på BIM…

  Den nye version af ARCHICAD er landet, med masser af nye funktioner og muligheder. Der er som sædvanligt noget for enhver at glæde sig til, så lad os dykke direkte ned i det. Hele brugerfladen er blevet ryddet op, og væk er æstetikken fra Windows 95! Mere end 1.000 nye ikoner er designet som vektor-grafik,… Se indlæg

 • Arkitekten visualiserer med Twinmotion

  Arkitekten Jens Peter Ramsager benytter Twinmotion til at visualisere sine projekter. Årsagen til valget er, at Twinmotion både giver et rigtig flot resultat, er lynende hurtigt og ikke koster det hvide ud af øjnene. Den seneste version, Twinmotino 2018, bygger på spil-motoren, Unreal, som giver endnu flottere billeder end den tidligere version, samtidig med den… Se indlæg

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *