Du kan bruge en byggesagkyndig til 3 specifikke ting:
- Udarbejdelse af tilstandsrapport i forbindelse med salg af din bolig
- Køberrådgivning (byggeteknisk) i forbindelse med køb af bolig
- Inspektion og rådgivning ved nybyggeri
Det koster en byggesagkyndig
Priserne varierer ud fra hvad du skal bruge den byggesagkyndige til og priserne kan variere en del ud fra opgaven samt størrelsen af din bolig:
- Tilstandsrapport: ca. 4.000 til 12.000 kroner
- Byggesagkyndig køberrådgivning: Ca. 2.800 til ca. 4.000 kroner
- Inspektion ved nybyggeri: Afhænger af antallet af besøg – men regn med 3.000 til 5.000 kroner pr. gang.
Tilstandsrapport Pris (4.000 til 12.000 kroner)
Det er kun en beskikket bygningssagkyndig, der kan udføre en tilstandsrapport i forbindelse med salg af dit hus.
Kravene hertil er at personen, der udfører rapporten, blandet andet er:
- Uddannet arkitekt, bygningsingeniør eller bygningskonstruktør
- Har minimum 5 års relevant erhvervserfaring
- Har bestået optagelseskursus for beskikkede bygningssagkyndig
Derfor er prisen som regel også højere for at få udført en tilstandsrapport, frem for at få en “almindelig byggesagkyndig” ud.
De fleste sælgere vælger at få udført en tilstandsrapport, på trods af at det ikke er et krav for at sælge din bolig.
Men:
Langt de fleste købere efterspørger den, og det er et krav for at kunne tegne en ejerskifteforsikring at der foreligger en tilstandsrapport.
Tilstandsrapporten opdeles i grå, gule og røde anmærkninger, som du ikke har indflydelse på som sælger. Du kan derfor med fordel overveje at få en byggesagkyndig ud inden du får udarbejdet tilstandsrapporten, hvis du gerne vil minimere omfanget af tilstandsrapporten i salgsøjemed.
Mange af punkterne er måske hurtige og billige at udføre og du vil gøre det mere attraktivt for urutinerede huskøbere og sige “ja” til DIT hus!
Byggesagkyndig køberrådgivning Pris (2.800 til ca. 4.000 kroner)
Dette er den del mange (inklusiv mig selv) har benyttet en byggesagkyndig til.
En byggesagkyndig gør det, som (efter min mening) burde være standard i tilstandsrapporterne.
Han kan oversætte fagtermerne til “almindeligt sprog”, rådgive om hvad, der kan lade sig gøre i boligen, samt give indikationer på hvad det koster at udbedre de ting, der står i tilstansrapporten, således at du som forbruger reelt set kan tage stilling til den totale pris for huset!
Hvornår bør du involvere den byggesagkyndige?
Det er helt op til dig.
Nogle vælger at gøre det tidligt i processen, mens andre gør det efter underskrift på kontrakten.
Der er fordele og ulemper ved begge dele, men da det trods alt koster lidt penge – bør du kun gøre det ved et hus du reelt set er meget interesseret i.
For vores vedkommende kom følgende interessante pointer frem:
- Taget skulle skiftes – fremgik ikke direkte af rapporten, men der var indikationer (ca. 450.000 kroner)
- Direkte utæt samling og vandskade ved gasfyret (Kan være en dealbreaker, grundet ukendt skadevirkning) – Ukendt pris, da ikke alt er tilgængeligt
- Det ene badeværelse er i så dårlig stand at det ikke bør bruges (ca. 200.000)
- Slidte fuger i ydervæg – (50.000 – 200.000 efter omfang)
- Råd i enkelte vinduer – (ca. 50.000)
Derudover blev afklaret en lang række spørgsmål i løbet af den 1½ time som den byggesagkyndige brugte sammen med afklaret. Al fra mindre spørgsmål om gulve og vægge til større spørgsmål om tag.
Den byggesagkyndige havde en fugtmåler med og kunne nemt fortælle om de “løse fliser” reelt set var et problem, samt om der var områder med fugtniveau over det normale, hvilket, der blandt andet var under taget.
Hvilken byggesagkyndig skal du vælge?
Min anbefaling er at du vælger én med en pris i det spænd du ønsker at betale, har gode anmeldelser på TrustPilot og er i nærheden af hvor du er.
Bedste pris på en byggesagkyndig vil du som regel finde på 3byggetilbud.dk, hvor de byggesagkyndige får lov til at “konkurrere” om at få dig som kunde.
Det er ikke svært at udfylde formularen – du kan bruge dette som inspiration:
Hej,
Jeg har kig på boligen på [indsæt adresse].
Kan i give tilbud på en byggesagkyndig gennemgang?
Jeg er særligt interesset i at vide priser på udbedring af faktorer i tilstandsrapporten, samt forventede omkostninger de næste 5-10 år.
Jeg har vedhæftet relevante dokumenter.
Det vil passe [indsæt dato + tidspunkt].
Mvh
Inspektion ved nybyggeri (3.000 til 5.000 kroner pr. gang)
Ved nybyggeri får du typisk tilknyttet en byggeleder af typehusfirmaet, der “burde” varetage dine interesser i byggeprocessen.
Det kan du være en god idé at have en byggesagkyndig, der er DIN mand, og ved hvordan byggeri skal konstrueres efter bogen.
Nogle besøg på bestemte tidspunkter undervejs i byggeriet kan sikre at alvorlige fejl opdages og kan udbedres inden at det for alvor bliver dyrt at rette.
Du får som regel hjælp til både det juridiske, dine rettigheder og hjælp til at sikre at tidsplanen og budgettet holdes.
Da processen varierer meget fra hus til hus er det svært at give en konkret pris på uden at kende netop DIT projekt.
Jeg anbefaler derfor at du beskriver dit projekt her, og får konkrete tilbud fra flere leverandører – herved undgår du potentielle byggetekniske faldgrupper i byggeprocessen.
Ofte stillede spørgsmål om byggesagkyndig
- Hvad koster det at få lavet en tilstandsrapport af en byggesagkyndig?
Prisen for en tilstandsrapport varierer typisk mellem 4.000 og 12.000 kr., afhængigt af boligens størrelse og kompleksitet. Hvis boligen er meget stor, kan prisen nå op i den øvre ende af skalaen.
- Er der forskel på prisen for køberrådgivning og tilstandsrapporter?Ja, prisen for køberrådgivning ligger ofte mellem 2.800 og 4.000 kr. pr. besøg.
- Tager byggesagkyndige ekstra gebyrer for kørsel?Ja, mange byggesagkyndige beregner et kørselstillæg, hvilket betyder, at det kan være fordelagtigt at vælge en byggesagkyndig, der ligger i nærheden af den bolig, der skal inspiceres.
- Hvordan kan jeg finde den rette byggesagkyndige til min pris?Du kan få hjælp til at finde den rette byggesagkyndige ved at indhente tilbud fra forskellige leverandører. Mange websites tilbyder en tjeneste, hvor du kan sammenligne priser og erfaringer fra forskellige byggesagkyndige, hvilket kan spare dig tid og sikre, at du får den bedste pris.
- Hvad påvirker priserne for en byggesagkyndig mest?Priserne for en byggesagkyndig påvirkes hovedsageligt af opgavens omfang, boligens størrelse samt typen af inspektion (f.eks. tilstandsrapport, køberrådgivning, nybyggeri). Jo mere omfattende inspektionen er, desto højere vil prisen typisk være.
0 kommentarer