Hvad er BIM?

Hvad er BIM

BIM (Bygningsinformationsmodellering) er en fremgangsmåde, der bruger 3D-modeller og tilhørende bygningsinformation / modelinformation til at effektivisere byggeprocessen.

BIM blev først introduceret i 1970’erne, men det er først i det sidste årti, at teknologien er blevet udbredt i byggebranchen.

I denne artikel vil vi gå i dybden med, hvad BIM er, hvordan det fungerer i praksis, og hvad fordele ved BIM er.

Mere om hvad BIM er

BIM er en proces, der involverer skabelsen af en digital model af en bygning eller konstruktion – ligesom man kender fra CAD systemer.

Denne model kan indeholde alt fra bygningsdele, til elektriske ledningsdiagrammer og rørsystemer.

I modellen tilknyttes der information til de enkelte modelkomponenter, som kan bruges i forbindelse med beregninger udførelse eller med dritfs/egenskabsdata.

Disse modeller giver bygherrer, entreprenører og arkitekter mulighed for at arbejde sammen om projektet og planlægge, hvordan bygningen vil se ud og fungere, før den rent faktisk bliver bygget.

Hvordan fungerer BIM?

BIM fungerer ved at samle alle de forskellige data i et byggeprojekt i en enkelt, digital model.

Dette inkluderer alle tegninger, materialer, konstruktioner, strukturer,  egenskaber ved materialer og byggeplaner.

BIM-modellen kan derefter bruges til at analysere og optimere bygningens design, funktion og drift.

BIM kan også bruges til at lægge tidsplaner, ressourceallokere og budgettere.

Fordele ved BIM

Nogle af fordelene ved at anvende BIM på byggeprojekter er:

  • Mulighed for bedre samarbejde og kommunikation mellem bygherre, entreprenør og arkitekt
  • Reduktion af fejl og unøjagtigheder
  • Bedre planlægning og optimering af bygningsdesign og funktion
  • Trods højere tidsforbrug indledningsvist skabes reduktion af byggeomkostninger
  • Bedre håndtering af bygningsdata og dokumentation 

Udfordringer med implementeringen af BIM

Implementeringen af BIM kan være en udfordring, særligt for mindre firmaer.

Nogle af de største udfordringer inkluderer:

  • Manglende standarder: Der er stadig ingen universelle standarder for BIM, og forskellige bygherrer og entreprenører kan bruge forskellig software som resulterer i besværliggørelse af samarbejdet.
  • Manglende uddannelse og træning: Der er stadig en mangel på uddannelse og træning inden for BIM, især for mindre entreprenører, arkitekter og ingeniører.
  • Høje omkostninger: Implementeringen af BIM kræver investeringer i software, hardware og uddannelse, som kan være dyrt for mindre virksomheder indledningsvist.

Sådan finder BIM anvendelse

BIM har mange anvendelser inden for byggeri og konstruktion. Nogle eksempler inkluderer:

  • Arkitektur: BIM kan bruges til at designe og visualisere bygninger og landskaber på en mere præcis og detaljeret måde end traditionelle 2D tegninger. Det giver slutbrugere og bygherrer en bedre forståelse for byggeriet.
  • Ingeniørarbejde: BIM kan bruges til at analysere konstruktionens bæreevne, og til at sikre at lovkrav og andre eksterne faktorer kan overholdes.
  • Bygningsdrift og vedligeholdelse: BIM kan bruges til at planlægge og optimere vedligeholdelsesarbejde og reducere omkostninger gennem planlagt vedligeholdese.
  • Offentlige anlæg: BIM kan bruges til at designe offentlige bygninger og infrastrukturprojekter, såsom veje og broer. 

Fremtidens BIM

BIM er stadig i udvikling, og der er mange fremtidige muligheder. Disse funktioner eksisterer allerede, men er langt fra udbredte nok:

  • Cloud-baseret BIM: Ved at flytte BIM til skyen, kan flere mennesker arbejde sammen på samme projekt samtidig, uanset hvor de befinder sig i verden.
  • Virtual reality og augmented reality: Ved at kombinere BIM med virtual / augmented reality kan bygherre, entreprenører og slutbrugere interagere med byggeriet inden at det opføres.  

Hvad er forskellen mellem CAD og BIM?

CAD (Computer-Aided Design) og BIM er begge computerbaserede værktøjer til at designe og visualisere bygningsmodeller.

Forskellen er:

CAD bruges primært til at tegne 2D- eller 3D-grafik og detaljerede tekniske tegninger af en bygning.

BIM derimod kan indeholde bygningsinformation og anden data om byggeprojektet og skaber en integreret model af alle bygningens aspekter. Herved muliggøres samarbejde mellem alle involverede parter i byggeriet.

cad vs bim

Hvad er BIM Level of Development (LOD)?

BIM Level of Development (LOD) henviser til graden af detaljer og nøjagtighed i en BIM-model.

Der er flere niveauer af LOD, der spænder fra grundlæggende geometri og form på LOD 100 til en fuldt konstruktionsklar model på LOD 400.

Jo højere LOD, jo mere detaljeret og kompleks er modellen.

Hvordan kan jeg lære mere om BIM?

Hvis du ønsker at lære at arbejde med BIM, er der flere muligheder.

En af de mest oplagte muligheder er at tage en uddannelse eller et kursus inden for BIM. Der findes flere forskellige uddannelser og kurser, hos forskellige danske og udenlandske udbydere.

En anden mulighed er at lære at bruge BIM-software ved at øve sig på det.

De mest almindelige BIM-softwareplatforme inkluderer Revit, ArchiCAD og Tekla Structures.

Disse softwareplatforme har typisk en række online tutorials og kurser, der er tilgængelige (ofte gratis), som man kan bruge til at lære at bruge softwaren.

Det kan også være en god idé at deltage i BIM-relaterede konferencer og messer, hvor du kan lære mere om emnet og netværke med andre fagfolk, der arbejder med BIM.

Uanset hvilken tilgang du vælger, er det vigtigt at huske på, at BIM er en kompleks og avanceret teknologi, som kræver tid og øvelse at mestre til perfektion.

Lær BIM kursus

BIM i Danmark

BIM (Building Information Modeling) har vundet indpas i Danmark i de seneste år og er blevet en vigtig teknologi inden for byggeri og anlægsarbejde på større byggeprojekter.

BIM bruges til at skabe digitale modeller, der gør det muligt at visualisere og simulere forskellige byggescenarier og at dele information og data på tværs af forskellige discipliner og fagområder inden for byggeriet.

I Danmark er der en voksende interesse og efterspørgsel efter BIM, både fra private og offentlige bygherrer og fra arkitekter, ingeniører og entreprenører.

Mange store byggeprojekter i Danmark, herunder både offentlige og private projekter, anvender allerede BIM i varierende grad, og der er en stigende tendens til at kræve BIM som en integreret del af byggeprocessen.

BIM Equity har som dansk virksomhed specialiseret i BIM-rådgivning og -implementering hjulpet virksomheder at implementere BIM i deres arbejdsprocesser og procedurer.

Alt i alt ser det ud til, at BIM fortsætter med at vinde indpas i Danmark, og at det vil spille en stadig større rolle i byggeri og anlægsarbejde i fremtiden.

Så er du ikke med på BIM endnu – så bliver du nok presset til det snart!

Ofte stillede spørgsmål om bim

  • Hvordan kan BIM reducere byggeriomkostninger?

    BIM kan reducere omkostninger ved at identificere og løse potentielle designproblemer tidligt i processen, hvilket minimerer behovet for dyre ændringer senere i byggeprocessen.

  • Kan BIM bruges i renovation af ældre bygninger?
    Ja, BIM kan bruges til at oprette digitale modeller af eksisterende bygninger (2D til BIM eller ny scanning), som kan bruges til planlægning og renovering.

  • Hvordan kan BIM bruges til at forbedre bygningsdrift og vedligeholdelse?
    BIM kan bruges til at planlægge og optimere vedligeholdelsesarbejde og reducere omkostninger ved at identificere og prioritere korrekt.

  • Hvilke typer af bygningsinformation kan indgå i en BIM-model?
    En BIM-model kan indeholde information om alt fra bygningens geometri og materialer til bygningsdriftsdata.

  • Hvordan kan BIM bruges til at forbedre bygningernes energieffektivitet?
    BIM kan bruges til at analysere bygningens energiforbrug og identificere områder, hvor energibesparelser kan opnås gennem ændringer i design eller materialer.

Relaterede Artikler…

BIM Kurser

BIM Kurser

Byggeinformationsmodellering (BIM) er blevet en fast del af byggebranchen og bliver nu betragtet som standardpraksis for mange større byggeprojekter. BIM-software er blevet en uundværlig teknologi til at oprette, styre og dele information om bygningsdesign og...

Solibri

Solibri

Har du først været på et større byggeprojekt, så ved du at Solibri er svær at komme uden om. Det kan samle flere forskellig slags software og sammenlægge modeller, således at du nemt kan undersøg for kollisioner, udtrække mængder og tjekke om typiske regler om...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *